Gemeentebelangen zijn niet aan te slepen en Stadspartijen rukken op. In sommige gemeenten heten ze Leefbaar en ergens anders weer Burgerbelangen. Jongeren, ouderen, allemaal zijn ze op de één of andere manier vertegenwoordigd in een lokale partij. Deze lokalo’s schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Hoe kan dat?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vierden de lokale partijen al feest. Zij haalden landelijk de meeste stemmen, meer dan 1,8 miljoen. Waarom stemmen mensen op deze partijen en zitten de gemeenteraden straks vol met one-issuepartijen?

Waar landelijk de aandacht veel uitgaat naar de grote bekende partijen die elkaar in de grote steden bevechten, schuiven lokale partijen in de diverse gemeenteraden steeds stapje voor stapje meer op van de raadszaal naar het bestuurderspluche. Zijn het de bekende mensen uit de buurt die een lokale partij zoveel aandacht geven of heeft het met het wantrouwen in Den Haag te maken?

Lokaal succes 

Om een goed beeld te krijgen van die opmars van lokale partijen is het goed om in te zoomen op een bepaalde regio. Is de landelijke trend ook hier zichtbaar? In de 36 gemeenten van het verspreidingsgebied van dagblad de Stentor onderzocht ik de ontwikkeling van lokale partijen. Deskundigen, kiezers, lokale én landelijke partijen komen voorbij en keken met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 voor de deur naar de verklaringen voor dit lokale succes.

De vraag rond deze verkiezingen is: Maken landelijke partijen het verlies straks weer goed of houden de Inwonerspartijen en de Streekbelangen stand?

Bekijk en beluister hier de complete serie verhalen en video’s over de opkomst van lokale politieke partijen!