,,Jullie zorgen veel beter hoor”, zegt een langslopende vrouw tegen een zorgmedewerker. Enkele ouderen dansen ondertussen in de hal van verzorgingshuis Het Zonnehuis in Beekbergen samen met robot Zora de macarena. Een hand gaat naar voren, de andere hand volgt snel. Daarna gaan de handen op de schouder en achter op het hoofd.

Nederlandse zorginstellingen maken steeds meer gebruik van robots. Robot Tessa is een geheugensteuntje, met een robotkat kan geknuffeld worden en met Zora blijven ouderen in beweging. De Japanse regering wil zelfs dat de zorg voor ouderen in 2020 voor 80 procent gerobotiseerd is.

Koffietijd
,,Goedemorgen mijnheer, het is koffietijd. Hebt u zin om een kopje koffie te zetten?” Het is een vraag die robot Tessa stelt aan deelnemende ouderen van een experiment van onder andere Hogeschool Windesheim in Zwolle. De robot helpt dementerende ouderen herinneren aan activiteiten om die niet te vergeten.

In Europa loopt Nederland voorop met sociale robots

,,Sommige ouderen zien Tessa echt als een vriendinnetje en zetten een petje op of kleden haar aan”, zegt onderzoeker Ruud Janssen van Windesheim over Tessa, naast twee lichtgevende ogen heeft Tessa twee knopen op haar ‘kleding’ en een strikje in het ‘haar’. ,,Ze lijkt niet op een poppetje, maar meer op een sociaal iets. We kijken wat het robotje precies doet en wat nog niet waar behoefte aan is.”

Nederland voorloper
Het experiment is een voorbeeld van het inzetten van sociale robots. Nederland is in vergelijking met andere landen ver met onderzoek hiernaar. ,,Ook van Vlaamse onderzoekers hoorde ik dat we in Nederland erg ver zijn met het inzetten van sociale robots en het experimenteren hiermee”, vertelt Janssen. ,,In Europa loopt Nederland daarmee voorop.”

Zonder de inzet van robots dreigen honderdduizenden ouderen in de komende decennia van zorg verstoken te blijven, stelt accountantsbureau KPMG. Zijn de robots echt de oplossing voor Nederland en gaat er ooit een robotverpleger komen? Bekijk de producties via: zorgrobots.atavist.com/zorgofzegen!