Een boterham met kaas, een patatje met mayo of een pot pastasaus. Zo maar wat willekeurige producten waarvan de kans groot is dat je ze regelmatig eet. Wat ze verder nog gemeen hebben? Ze bevatten vaak veel te veel zout.

Hoewel je daar misschien niet bij stil staat, kan te veel zout grote gevolgen hebben. Niet alleen heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, ook is de kans dat je onomkeerbare nierschade oploopt groot.
Uit onderzoek bleek dat 85% van de Nederlanders boven de aanbevolen norm van zes gram zout per dag zit. Genoeg werk aan de winkel dus, zou je denken.

In 2014 sloot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met de belangrijkste brancheorganisaties van de levensmiddelenindustrie, retail, horeca en catering. Doel hiervan was onder andere om het makkelijker te maken voor de consument om in 2020 maximaal zes gram zout per dag binnen te krijgen.

Maar eind 2017 blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit dat het zoutgehalte in ons eten sinds 2011 maar met 11% is gedaald. Om het akkoord te laten slagen is een daling van 30% nodig. Dat gaat dus veel te langzaam.

Wat gaan de betrokken partijen doen om het akkoord toch te laten slagen? En hoe groot zijn de gevaren van te veel zout eigenlijk? Antwoord op die en meer vragen vind je in deze productie, die je hier kunt lezen en bekijken.

Of bekijk alvast de trailer hieronder: