Je zit in de trein. Je kijkt opzij en ziet de trein die van de andere kant komt, passeren. Iedereen zit met het hoofd omlaag, de blik gericht op de telefoon, tablet, of laptop. Even Facebook checken, kijken of je geen Instagram story gemist hebt of even snel kijken of je vriend al heeft geappt wat hij vanavond wil eten. Oh, Monica Geuze heeft een bellyfoto geplaatst op Instagram! Even kijken wat ze er in haar vlog over vertelt. Ik lees op de Facebookpagina van Shownieuws dat Dré Hazes en zijn vriendin Monique na hun weekje vakantie tòch weer samen zijn. Je bent gisteren een dagje naar Utrecht geweest, de foto’s die je daar gemaakt hebt moet je eigenlijk nog posten.

Tegenwoordig weten we niet beter dan dat volstrekt normaal is om naast een offine leven, een online leven te leiden. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018 blijkt dan ook dat het gebruik van sociale media in bijna alle leeftijdscategorieën toegenomen is. Maar waar komt de behoefte om naast een offline ook nog een online leven te leiden, nou precies vandaan? En wat voor gevolgen brengt het online leven met zich mee? Wat doen de makers van sociale media-kanalen om ons online te houden?

“Het is niet voor niets dat we allemaal online zijn. Het is niet zo dat we allemaal een soort robots zijn, of in het grote net van Facebook gevangen zijn. We gebruiken het omdat het ons blijkbaar iets biedt wat waardevol is.”
– Mediapsycholoog Mischa Coster

Ik ga op zoek naar wat er nu precies achter deze behoefte schuilt. Ik ging hierover in gesprek met mediapsycholoog Mischa Coster. Ervaringsdeskundigen delen hoe belangrijk hun leven online/offline voor ze is en waarom ze op deze manier met hun online/offline leven om gaan.
Ook zoek ik door middel van de hulp van social media stratege Marjolein Bongers uit welke trucs de makers van sociale media-kanalen toepassen om ons in hun greep te houden. Ook de mogelijke gevolgen van het leven online komen aan bod. Met senior onderzoeker Gert-Jan Meerkerk, preventiefunctionaris Alexandra van Halen van Tactus Verslavingszorg en gezinstherapeut Leontine Kohler van Brijder Verslavingszorg spreek ik over het betrekkelijk nieuwe fenomeen social media-verslaving.

Bekijk de trailer  van mijn afstudeerproductie hier onder:

Meer lezen? Klik dan hier om mijn gehele afstudeerproductie te lezen. Check Instagram en Facebook voor updates.