Verplicht het leger in op je 18e: dat kennen we in Nederland niet meer. Tot 1997 was er ook in Nederland zoiets als een actieve dienstplicht. Die is officieel nooit afgeschaft, hoewel veel mensen dat wel denken. De opkomstplicht is afgeschaft.

In heel Scandinavië is echter nog wel actieve dienstplicht, want sinds dit jaar hebben ook de Zweden de plicht weer ingevoerd. Daarover lees je meer in een artikel dat binnenkort op deze website geplaatst wordt.

Kijk je liever? Ga dan mee naar Finland, waar sinds jaar en dag al dienstplicht is. Hoe vinden dienstplichtigen het eigenlijk dat zij een aantal maanden van hun leven bij het leger moeten zitten? Hadden ze niet veel liever hun rugzak gepakt om naar Thailand te gaan backpacken?

Hieronder zie je alvast de trailer van Het leger maakt de man: de hele productie Dit is Dienstplicht zie je hier.