De gemeenteraad in Den Haag gaat de problemen in de dak- en thuislozenopvang in de hofstad nu echt serieus aanpakken, zo stond er geschreven in het coalitieakkoord dat onlangs werd gepresenteerd. Dat het aanpakken van het probleem nu op de politieke agenda staat is mede te danken aan de jongeren van het Straat Consulaat, die zich al jaren inzetten voor betere voorzieningen in de daklozenopvang.
Hoe krijgt een groepje jongeren het daklozenprobleem op de politieke agenda? Bij de Achterban, het vrijwilligersplatform van het Straat Consulaat, de stichting die zich inzet voor de dak- en thuislozen in Den Haag, zijn een aantal ex dak- en thuislozen actief die zich inzetten om de belangen van andere daklozen te behartigen. Doordat zij zelf weten hoe het is om geen dak boven hun hoofd te hebben spreken zij uit eigen ervaring en weten zij als geen ander wat er verbeterd kan worden in de opvang. “Ik denk dat ik door mijn eigen ervaringen in de opvang een goed beeld heb van wat zij nodig hebben”, vertelt Jeffrey, een van de jongeren, desgevraagd.
Nieuwsgierig naar wie die jongeren zijn en wat zij doen? Bekijk dan deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=ommrjSUljmY
Jongeren in actie
Bij het Straat Consulaat zetten jongeren zich al ruim negen jaar in voor de belangenbehartiging van dak- en thuisloze jongeren in Den Haag. Het behartigen van de belangen voor dak- en thuisloze jongeren doen Jonathan, Jeffrey, Fatima en Richard op verschillende manieren. Zo gaan zij o.a langs bij de nachtopvang en inventariseren zij bij de jongeren wat zij nodig hebben en laten zij daarnaast hun stem ook horen in cliëntenraden van zorginstellingen en zijn zij vertegenwoordigd in tal van werkgroepen met beleidsbepalers en specialisten uit de (daklozen)zorg. Daarnaast hebben de jongeren zich het afgelopen half jaar ingezet door onder andere een alternatief verkiezingsprogramma te schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. Hun standpunten uit het verkiezingsprogramma hebben zij onder de aandacht gebracht tijdens een debatavond met Haagse gemeenteraadsleden en zijn zij met diezelfde standpunten onder de arm langs verschillende campagnepanden gegaan.
https://youtu.be/jLwC89TvkhA
Instructievideo
In verkiezingstijd hebben de jongeren hun pijlen gericht op politici, maar nu de verkiezingen voorbij zijn hebben de jongeren hun handen weer vrij voor andere dingen. Een van de dingen die zij de afgelopen maanden hebben gedaan is een instructievideo maken voor jongeren die dakloos zijn of dreigen dakloos te raken. “Uit eigen ervaring weten wij dat het fijn is als je uitgelegd krijgt wat je moet doen als je dakloos bent of als je dakloos dreigt te raken”, vertelt Jonathan, één van de hoofdrolspelers in de instructievideo. In de video wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen als je dakloos raakt. “De video vertelt waar je terecht kunt, wat je mee moet nemen en wat er van je verwacht wordt. Zeg maar alles dat je moet weten op het moment dat je dakloos dreigt te raken. De instructievideo moet voorkomen dat jongeren gaan zwerven, omdat zij niet weten waar ze terecht kunnen”, zo vult Fatima Jonathan aan. Bekijk de instructievideo die de jongeren gemaakt hebben hier.
Wil je weten waarom het zo belangrijk is dat er een instructievideo gemaakt wordt voor jongeren? Bekijk dan onderstaande video, waarin Jonathan, Fatima en Richard je dat uitleggen.
https://www.youtube.com/watch?v=Mj9RLS423A8
Wat heeft het opgeleverd?
Nu, een half jaar na de verkiezingen, is er onlangs een nieuwe coalitie geïnstalleerd en wordt langzaam duidelijk hoe het politieke landschap in de gemeente Den Haag er de komende jaren uit gaat zien. Want dat er begin maart, vlak voor de verkiezingen, allerlei moties werden aangenomen was natuurlijk mooi, maar wat komt er uiteindelijk van terecht met een andere coalitie aan het roer?
Toen het nieuwe college deze zomer aantrad, keken Joy en de jongeren met spanning uit naar het coalitieakkoord van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. In het pagina’s dikke akkoord stonden tot grote opluchting van de jongeren een flink aantal eerder aangenomen moties beschreven. Zo gaat Bert van Alphen, de nieuwe wethouder Social Zaken, zich hard maken voor een permanente winteropvang, komen er extra bedden bij de meidenopvang, keert het straatteam terug en gaat hij zich ook sterk maken voor kleinschalige 24-uurs opvang.
Winst geboekt
Dit wil nu nog steeds niet zeggen dat al deze verbeterpunten direct worden ingevoerd, maar nu de moties beschreven staan in het akkoord geven de coalitiepartners in ieder geval aan dat zij de problemen serieus nemen en dat zij voornemens zijn om er iets aan te doen. En de energie die de jongeren in de belangenbehartiging hebben gestoken heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd, zo liet de wethouder weten tijdens een van zijn zeswekelijkse gesprekken met hen. Maar ondanks dat het dus op dit moment nog steeds onduidelijk is wat er nu allemaal precies verandert, is er wel degelijk winst geboekt. De jongeren leggen in onderstaande video uit wat zij hebben bereikt het afgelopen half jaar.
https://www.youtube.com/watch?v=fUAc97GWMDU
De komende periode moet blijken of daadwerkelijk alle aangenomen moties tot uitvoer worden gebracht. Maar aan Fatima, Jonathan, Jeffrey en Richard de taak om daar op toe te zien en hun stem te laten gelden in de gesprekken met de wethouder, mocht dit niet zo zijn.
Leave a Reply