In 2009, ergens op een stoffige zolderkamer in Tokyo presenteert Satoshi Nakamoto (pseudoniem), een anonieme cyberspecialist, het bitcoinmanifest op het internet.

Dat lijkt in eerste instantie niet zo bijzonder, maar dat is het wel! Met de uitvinding van de bitcoin bracht Satoshi een nieuwe munt ter wereld. De eerste munt die elektronisch geld zonder een centrale autoriteit mogelijk maakte. Niemand weet wie het manifest online heeft gezet, maar het is al gauw duidelijk dat het om iets baanbrekends gaat. Achter de introductie van bitcoin schuilt namelijk een revolutionaire technologie, de blockchain.

‘De opkomst van blockchain staat gelijk aan die van het internet’

‘Banken zullen in de toekomst overbodig zijn’

‘Blockchain gaat de wereld veranderen’

Zomaar een paar quotes van hoogleraren, business-analisten en strategisch adviseurs over de nieuwe techniek.

Maar wat is het? En hoe werkt het? Op welke manier gaat blockchain ons leven veranderen dan?

Op mijn website probeer ik al deze vragen te beantwoorden aan de hand van een longread, analyses en twee interviews.

In de longread wordt er niet alleen ingezoomd op de technologie van blockchain zelf, maar wordt er ook gekeken hoe lokale overheden met de nieuwe technologie aan de slag gaan. Zo wordt de deelname van de gemeente Barneveld aan een blokchainpilot geanalyseerd en wordt er gekeken hoe de gemeente Zwolle haar eerste stappen zet in het innoveren van de regio aan de hand van blokchain. Dit wordt aangevuld met de mening van Geert Duijsters, hoogleraar ondernemerschap en innovatie aan de Universiteit Tilburg. Daarnaast spreek ik met een jongere over zijn visie over blokchain en de toekomst.

Benieuwd? Klik dan op onderstaande link om mijn producties te bekijken!

https://blockchain.atavist.com/