Je hebt een studie gekozen, bouwt een netwerk op en na je afstuderen ga je aan de slag. Dan breekt de oorlog uit. De toekomst waar je keihard aan gebouwd hebt moet je achterlaten. Je pakt je waardevolste spullen en gaat op een gedwongen reis de Middellandse Zee over. Op zoek naar een veilige haven. Je belandt in een vreemd land, je mag blijven en dan opeens is je toekomst weer in zicht. Maar je diploma’s zijn kwijt, of zijn niets meer waard. De jarenlange werkervaring die je hebt opgedaan in je eigen land telt niet meer mee. Daarnaast spreek je de taal van je nieuwe ‘thuisland’ niet, of nog maar nauwelijks.
De harde realiteit voor duizenden vluchtelingen. Uit het recente onderzoek ‘Uit de startblokken’ (Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 2018) blijkt dat 20 duizend asielzoekers in 2014 een verblijfsvergunning kregen. In 2015 zijn dit er 33 duizend, 37 duizend in 2016 en 21 duizend in de eerste helft van 2017. Van de 18- tot 65-jarige statushouders die vanaf 2014 een verblijfsvergunning kregen, heeft gemiddeld elf procent tweeënhalf jaar later betaald werk gevonden. Er zijn wel verschillen op te merken tussen het land van herkomst. Zo blijken Afghanen (29%) relatief vaker aan het werk te komen en Eritreeërs (26%) relatief minder dan andere herkomstgroepen. Van de 70 duizend asielzoekers die tussen één januari 2014 en één juli 2016 een verblijfsvergunning kregen, zijn Syriërs de grootste groep met 44 duizend. Ook zij hebben moeite met het vinden van betaald werk in Nederland, tien procent is het wél gelukt. Maar is dit hun droombaan óf een (noodzakelijke) broodbaan?
Deze productie geeft meer informatie over Syriërs op de arbeidsmarkt, door middel van drie persoonlijke portretten komen de ervaringen van eerste hand. Maak kennis met Hazem, Amjad en Nawras. Drie enorm gemotiveerde mensen uit Syrië die open over hun ervaringen wilden vertellen. Benieuwd? Bekijk dan alvast de trailer. Of bezoek de website waar je de complete productie kunt bekijken. Met persoonlijke verhalen, uitleg over (arbeids)integratie, de arbeidsmarkt in Nederland en resultaten van recente onderzoeken naar werk en Syriërs in Nederland. Kijk ook op de facebookpagina. voor meer informatie.