Je stapt in, gaat zitten, doet je oordopjes in en start een Neftlix Original op je mobiel. Je kunt gewoon je ding doen zonder je ogen op de weg te hoeven houden.  Zelfrijdende auto’s op de weg klinkt als science  fiction, iets wat je alleen in een film als Blade Runner verwacht te zien.

Toch is niets minder waar. De eerste modellen bevinden zich al onder ons. Denk aan een Tesla Model S met autopilot. Dit is pas level 2 van 5, dus er is nog letterlijk een lange weg te gaan voor we met zijn allen in geavanceerdere auto’s stappen en een magazine openslaan, een film kijken, kletsen, dronken worden of seks hebben.

De technologie heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen. Nederland loopt op qua ontwikkeling zelfs behoorlijk voorop. Zo heeft Noord-Nederland een paar jaar terug de handen ineengeslagen om de ontwikkeling ervan aan te jagen. Groningen neemt het voortouw. Hoe belangrijk is het wat hier gebeurt?

Met mijn afstudeerproductie voor de Journalistiekopleiding aan Hogeschool Windesheim verdiep ik me in de komst van de zelfrijdende auto en wat dat betekent voor Noord-Nederland.  Benieuwd wat ik heb ontdekt? Lees dan hier verder en check  mijn Facebookpagina!