‘Sport kan bijdragen aan een succesvolle integratie.’ Je hebt de uitspraak ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Het is in Nederland namelijk een graag gedane uitspraak. Overheid, bonden en organisaties schreeuwen het bijna van de daken als het over de functie van sport gaat. Het samen sporten van mensen met een migratieachtergrond met autochtonen leidt volgens deze instanties tot ontmoeting, wederzijds begrip, waardering en saamhorigheid.
Waar autochtonen met 35 procent lid zijn van een sportvereniging, is dit bij leden met een migratieachtergrond 24 procent
Die gedachte is zo gek niet. Al in 1879 richtte Pim Mulier immers de eerste sportvereniging op, met als doel die te laten dienen als bindmiddel voor de maatschappij. Zo werd voetbalclub HFC Haarlem, en daarbij de gedachte dat sport leidt tot verbroedering, geboren. In 2018, 139 later, zijn we 28.000 sportverenigingen en vijf miljoen leden verder en is voetbal volkssport nummer één in Nederland.
Dat een sportvereniging als bindmiddel dient voor de maatschappij lijkt niet meer zo vanzelfsprekend te zijn.
Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in de sportwereld. Het aantal leden van een sportvereniging met een migratieachtergrond is een stuk lager dan het aantal autochtone leden. Waar autochtonen met 35 procent lid zijn van een sportvereniging, is dit bij leden met een migratieachtergrond 24 procent. Een verschil van elf procent dus. Dat lijkt zorgwekkend. Niet voor niets zei Koning Willem Alexander in zijn laatste kersttoespraak: Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen – kerk, kantoor, café, sportclub, school – verliezen die verbindende functie steeds meer.’
Kunnen we er dan nog wel van spreken dat sport een bindmiddel is voor de maatschappij? Met alle feiten op een rij lijkt het zo te zijn dat de overheid in samenwerking met provincies, gemeenten, sportbonden en organisaties anno 2018 wat anders moet gaan doen om samen te blijven scoren. Dat een sportvereniging als bindmiddel dient voor de maatschappij lijkt immers niet meer zo vanzelfsprekend te zijn.
Lees en bekijk hier de longread ‘We hebben het over sport, niet over politiek’