In oktober 2017 ging de hashtag ‘MeToo’ (#MeToo) viraal op social media. Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie of van seksueel misbruik maakten dit met behulp van deze hashtag kenbaar aan de rest van de wereld. Het is natuurlijk goed dat dit is veranderd en dat vrouwen zich laten horen.
Ik ben zelf altijd respectvol naar vrouwen geweest. De #MeToo-discussie is dus niet voor mij bedoeld. Toch merk ik dat ik door deze discussie negatief word beïnvloed. Ik vind het bijvoorbeeld lastig om in een kroeg aan een vrouw te laten merken dat ik in haar geïnteresseerd ben. Ik merk dat deze worsteling erger geworden is door de #MeToo-discussie. Ik vind het nu nog lastiger om met vrouwen te flirten, omdat ik nu snel bang ben om als een ‘creep’ over te komen. Ik ben erachter gekomen dat ik niet de enige man ben die op deze manier door de #MeToo-discussie is beïnvloed.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Ipsos in opdracht van Nieuwsuur, blijkt bijvoorbeeld dat 64% van de mannen vindt dat de #MeToo-discussie is doorgeslagen en dat onschuldige opmerkingen nu in een kwaad daglicht zijn komen te staan. In mijn eerte productie onderzoek ik wat de #MeToo-discussie voor de man (en dus voor mij) heeft veranderd en hoe wij mannen met deze veranderingen om kunnen gaan. Mag de man bijvoorbeeld nog flirten met vrouwen?

In mijn andere productie focus ik mij op het uiterlijk van de man. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 76% van de mannen de laatste jaren veel meer druk ervaart in vergelijking met vroeger om er goed gekleed en verzorgd uit te zien. Mannen zijn zich de laatste jaren meer dan ooit bewust van trends op het gebied van kleding en accessoires. Mannen in de leeftijd van 18-34 jaar zijn zich bijvoorbeeld al veel bewuster van hun uiterlijk in vergelijking met mannen van oudere generaties. Mannen uit Generatie Y (18-34 jaar) accepteren het gebruik van make-up door mannen ook eerder dan mannen van oudere generaties.

We zijn onderweg naar een meer genuanceerd idee over gender, dat vraagtekens zet bij stereotype beelden en oude veronderstellingen. Generatie Y is al minder beperkt tot traditionele opvattingen over genderrollen maar de nieuwste generatie (Generatie Z) zal een nog minder strikte kijk hebben op gender als ze volwassen worden.

Ik vraag mij af: wordt het verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van uiterlijk kleiner en zullen de rolpatronen uiteindelijk helemaal verdwijnen? Zelf sta ik er niet echt bij stil hoe mijn haar zit maar ik heb de indruk dat ik hier steeds meer een uitzondering in word. Ik onderzoek wat deze ontwikkeling voor de man (en dus voor mij) betekent. Hoe is het voor mij bijvoorbeeld om meer aandacht aan mijn uiterlijk te besteden?

Klik hier om de afleveringen te bekijken.