De onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest, maar de belangrijkste vraag bleef onbeantwoord. Welke rol speelde de journalistiek in dit mediacircus? Ik besloot mijn koffer te pakken en naar Barcelona af te reizen om het uit te zoeken. 

In de hoofdstad van Catalonië sprak ik met politici, journalisten en een onderzoeker om een beter beeld te krijgen van de onafhankelijkheid van de media. Worden ze gemanipuleerd en kunnen ze nog enigszins neutraal blijven in een land dat zo verscheurd is?

Zo interviewde ik onder andere Andreu Farràs, eindredacteur van de Spaans-Catalaanse krant El Periódico, over een berucht artikel dat zijn krant plaatste na de terroristische aanslag op de Rambla. In het artikel wordt namelijk beweerd dat de Catalaanse politie een waarschuwing over de aanslag van de CIA genegeerd heeft. Niet alleen Andreu reageerde hierop, ook de overige bronnen lieten hun mening horen wat tot verrassende antwoorden leidden.

Verder vroeg ik de geïnterviewden of de media gemanipuleerd worden door de politiek. Opvallend genoeg verschilden de antwoorden flink van elkaar en werden er een paar verontrustende uitspraken gedaan. Want zeg nou zelf, dreigen met het stoppen van subsidies en het plaatsen van advertenties valt wel onder de noemer ‘chantage’.

Maar op de vraag of de media nog neutraal kunnen zijn in zo’n gespleten maatschappij, waren de meningen van gelijkwaardige aard. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat dit namelijk niet het geval is. Zoals je in de trailer hebt kunnen zien, zegt Christopher Tulloch hierover het volgende:

“I think we’re suffering the death of neutrality”

 

Maar ondanks de lastige positie waarin de media verkeren, is het niet alleen maar kommer en kwijl. Op de website van Catalonias Mediacircus geven bovenstaande personen ook tips om het nieuws over en vanuit Catalonië zo goed mogelijk te beoordelen.

Ook benieuwd naar mooie plaatjes van Barcelona en behind the scene-foto’s? Check dan Catalonias Mediacircus op Instagram.