Dronten is een kleine gemeente in de provincie Flevoland met ongeveer 40.000 inwoners. Klein, maar fijn. Alles is goed bereikbaar en dichtbij. Of niet?

Ondanks dat Dronten sinds 2012 een treinstation heeft, groeit het aantal autogebruikers. Reden: het treinstation is niet goed bereikbaar. Met de bus doe je er in sommige delen van Dronten bijna drie kwartier over om op het station te komen. En vaak sluiten bus en trein niet op elkaar aan. Een tweede probleem is dat de treinen pas vanaf 06.00 uur rijden. ”Niet handig als je vroeg naar je werk moet”, zegt Samantha. Zij is inwoner van Dronten en werkzoekende. Samantha denkt dat ze beter werk zou kunnen vinden als het streekvervoer wordt verbeterd of de treinen eerder gaan rijden.

In de driedelige serie ‘Dronten en de Hanzelijn’ loop ik tegen problemen aan. Problemen die doen lijken alsof het station overbodig is. Wat gaat de gemeente Dronten daaraan doen?

Verwachtingen

Door de slechte bereikbaarheid van het station zijn verschillende verwachtingen van de gemeente niet uitgekomen. Zo is de werkgelegenheid niet toegenomen en trekt het station geen nieuwe bedrijven naar de regio. Bedrijven die zijn gevestigd in Dronten maken voornamelijk gebruik van de weg. Ook milieuverwachtingen kwamen niet uit.

En dan zijn er nog de studenten. Hoe zit het daar mee?
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten lijkt zich geen zorgen te maken. Volgens hem kunnen studenten ook gewoon met iemand meerijden.

Bekijk ook de trailer van deel 1 over ondernemers en deel 2 over inwoners.