De landelijke oproep van de politie aan minderjarigen om te stoppen met sexting heeft voor veel discussie gezorgd. De politie meldt dat het aantal aangiftes van ongewenst sexting gedrag is gestegen tot drie per dag.
Maar waarom nu, in 2018, de oproep? In 2014 werden de gevaren van sexting al veelvuldig besproken en werd het ook duidelijk dat er toen al, elke dag, één melding van sexting binnenkwam bij de politie. In 2017 blijken de gevolgen van sexting tragische wendingen te nemen. Ik noem hier het voorbeeld van Onur. De 14-jarige Onur uit Enschede heeft zelfmoord gepleegd nadat drie minderjarige meisjes zijn naaktfoto hadden doorgestuurd. Ondanks het feit dat Onur deze foto ‘vrijwillig’ had verstuurd, werden de drie meisjes niet veroordeeld en werd de zaak geseponeerd. Deze uitspraak bracht niet alleen woede bij de moeder van Onur, maar ook bij de samenleving.
Want wanneer ben je nou echt schuldig als je ongewenst sexting gedrag vertoond? In 2017 heeft het Openbare Ministerie in samenhang met de politie een Leidraad voor sextingzaken gerealiseerd. Maar deze leidraad brengt tot op de dag van vandaag nog steeds verwarring bij veel mensen, dit óók door bovenstaande voorbeeld waarbij er niemand werd vervolgd.
Vanuit het oogpunt van de politie en het Openbaar Ministerie is deze afstudeerproductie geproduceerd. In deze productie willen we o.a. bovenstaande verwarringen wegnemen en duidelijkheid geven over de gevolgen van ongewenst sexting gedrag en de gedachte over de opzet van de leidraad. Verder komen we achter de reden van de landelijke oproep, welke rode draad er zichtbaar is bij de aangiftes en bij de minderjarigen die zich blootstellen aan sexting, welke rol HALT speelt bij sexting daders en of de overheid (Politie en OM) sexting onder controle kan houden in het moderne, digitale tijdperk waarin we leven.
Ook vertelt een slachtoffer van sexting en sextorsion haar persoonlijke verhaal en over de negatieve ervaringen die zij heeft meegemaakt tijdens het aangifte doen.
En komen we achter de meningen van de geïnterviewden of zij vinden dat sexting ooit als positief ervaren kan worden.
Bekijk hier de website: https://behindsextingjournalistiek.home.blog/