Marinda en Karsten zijn een uitzondering in Groningen. De twee kinderen uit Wagenborgen praten perfect Gronings en schakelen in no-time over naar het Nederlands. Je hoort niet vaak dat kinderen in de provincie Groningen, met de Groningse streektaal worden opgevoed. Marinda en Karsten wel, want hun ouders André en Anita de Vries zijn zichzelf als ze Gronings praten.
Het is lastig om het Gronings ergens anders te leren dan in je opvoeding. De Groningse streektaal is namelijk geen onderdeel meer van het basisonderwijs. ‘Waar moeten we de tijd vandaan halen?’, vraagt directeur van basisschool de Piramiden, Siep Smidts zich af. Maar zonde vindt hij het wel.
Volgens voormalig streektaalfunctionaris Ingeborg Nienhuis praten veel ouderen in hun moedertaal. ‘Het lijkt me vreselijk eenzaam als niemand je meer begrijpt’, vertelt ze. Daarom wordt er in de zorg nog veel Gronings gesproken. En het is ook goed voor je om Gronings en Nederlands te kunnen praten. Uit onderzoek blijkt dat meertaligheid goed is voor je hersenen. Het zou onder andere Alzheimer uit kunnen stellen.
Als je kijkt naar de populariteit van de rapgroep Wat Aans! zou je denken dat jongeren het Gronings nog wel een beetje spreken. Niets is minder waar. De muziek is volgens de jeugd leuk maar zelf Gronings praten doen ze niet.
Schamen we ons voor het Gronings? Volgens logopedist Paulien Hingstman komt het voor dat Groningers van het accent af willen en daarom logopedie gaan volgen. Maar schamen dat is niet de reden. ‘Mensen willen van hun accent af vanwege werk of carrièremogelijkheden in een andere stad’, vertelt ze.
Het is een tweestrijd. Aan de ene kant wordt er geprotesteerd als een Gronings programma bij de regionale omroep stopt. Aan de andere kant wordt het Gronings door jongeren amper nog gesproken. Gaat het Gronings dialect verdwijnen?
Bekijk hier de productie https://grunnegertoal.wordpress.com/