Amsterdam worstelt met eenzaamheid. Bijna de helft van de inwoners geeft aan zich wel eens eenzaam te voelen. En nee, dat zijn niet alleen maar ouderen. Kwetsbare groepen zijn migranten, internationale studenten en expats. Zij trekken veelal alleen naar de stad en komen in een sociaal isolement terecht.

Eenzame internationals aan het woord

Deze webproductie vertelt hun verhaal. Hoe kan het dat zij zich alleen voelen? Zij trokken naar de grote stad in de hoop op een beter leven, een glansrijke carrière of een geweldige study abroad. Maar toch lukt het ze niet om een plekje te vinden in de stad die bekend staat om haar tolerantie.

‘‘Als ik dood zou gaan in deze kamer zou niemand erachter komen. Niemand weet dat ik hier woon.’’ – Nguyen (24) uit Vietnam, studeert Language Technology aan de Vrije Universiteit

In de productie lees je het verhaal van vijf internationals in Amsterdam, die elk vertellen hoe het is om je alleen te voelen in een grote, vreemde stad.

Experimenten

De gemeente erkent het probleem en is sinds oktober 2016 gestart met een plan van aanpak tegen eenzaamheid. Eenzaamheid kan leiden tot depressies, hart- en vaakziekten en zelfs Alzheimer. Daarom probeert de gemeente verschillende experimenten uit om te kijken of ze eenzaamheid kunnen tegengaan. Daarnaast worden er veel initiatieven vanuit de markt opgetuigd: apps als Meet Up en platforms als Couchsurfing  waardoor je mensen kunt ontmoeten schieten als paddenstoelen uit de grond.

Maar wat werkt nu echt? Daar probeer ik in deze webproductie een antwoord op te geven. Door verschillende experimenten aan den lijve te ondervinden en eenzame internationals mee op sleeptouw te nemen, komen we erachter wat eenzaamheid echt tegengaat. Zo at ik mee bij een creatief diner, keek ik een Hongaarse film en liet ik een onzichtbare hond uit.

Proef op de som

Tot slot kijken we naar wat bewezen effectief is tegen eenzaamheid. Leuk en aardig die experimenten en initiatieven (op social media); maar werken ze eigenlijk wel? Kan een goedbedoelde applicatie of een ontmoetingsproject daadwerkelijk eenzaamheid terugdringen, of zijn er andere maatregelen nodig?

Ook lees je het verhaal van twee eenzame expats in Amsterdam die eerst eenzaam waren, maar zelf een oplossing bedachten.

Lees de volledige productie hier!

Blijf op de hoogte van alles rondom dit project via Facebook, Twitter en Instagram.