Elke maand stort de overheid een basisbedrag op je rekening. Je hoeft er niks voor hoeft te doen of te laten en iedereen met een kloppend hart heeft er recht op. De meeste mensen kunnen zich hier wel wat bij voorstellen. De een ziet het inkomen als extraatje om leuke dingen van te doen en de ander ziet het juist als optie om minder te gaan werken en zo toch voldoende inkomsten binnen te krijgen. Het basisinkomen groeit in populariteit en krijgt steeds meer landelijke en internationale aandacht.

 

Voor (echt) iedereen

Wethouder of werkloze, baby of bejaarde.  Het onvoorwaardelijk basisinkomen is een toeslag voor iedereen. Het bedrag is individueel en universeel. Dat betekent dat er geen regels en voorwaardes gelden om het basisinkomen te kunnen ontvangen. De toelage zou genoeg moeten zijn om de basisbehoeften te kunnen vervullen.

https://youtu.be/bsOiZA9yC00

Het idee van het basisinkomen als nieuw sociaal systeem bestaat al erg lang, maar nog geen enkel land heeft het ooit ingevoerd. Honderd jaar geleden werd in Engeland al de eerste proef met een variant op het basisinkomen gedaan. Landen zijn blijven experimenteren, maar de laatste drie jaar is pas echt de aandacht voor het basisinkomen gestegen.

 

Grootste experiment ooit

In Finland blijft het niet bij dromen, daar proberen ze het basisinkomen al uit. Het is niet een klein probeersel, maar volgens de Finse overheid het grootste experiment met het basisinkomen tot nu toe. De regering heeft namelijk voor de komende twee jaar 20 miljoen euro vrijgemaakt voor de proef. De eerste resultaten van het experiment zijn al bekend.

 

Verovert het basisinkomen Nederland?

Of Nederlandse gemeenten ook gaan starten met een experiment, zoals in Finland, is nog maar de vraag. Alle proeven zijn tot dusver uitgesteld. Ook het plan in de gemeente Terneuzen wat groots in de media werd aangekondigd gaat niet door. De gemeenten wachten op toestemming van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Toch hebben al twee mensen in Nederland het basisinkomen ontvangen.

https://youtu.be/di_147UtFww

Meer weten over het basisinkomen, de resultaten uit Finland of de experimenten in Nederland?

Kijk op: https://fiekedebeuze.atavist.com/basisinkomen