Dalende kijkcijfers, dalende luistercijfers en als klap op de vuurpijl ook nog eens één miljoen euro moeten bezuinigen. Het is de harde realiteit voor de regionale omroepen in Nederland.

Een grootschalig samenwerkingsplan waarin de dertien regionale omroepen zouden samengaan in vijf gecentraliseerde redacties mislukte. De verschillende hoofdredacteuren konden het niet met elkaar eens worden. Dat betekent minder middelen en dus ook minder mogelijkheden.

Om de zaak draaiende te houden zullen de financiële afdelingen van de omroepen op zoek moeten naar geld. Er wordt reclame gemaakt, er wordt aangeklopt bij investeerders. Er wordt geprobeerd of de provincie een handje toe wil steken. En tegelijkertijd moeten de oproepen er natuurlijk voor zorgen dat ze hun journalistieke onafhankelijkheid behouden.

In de snel veranderde mediawereld wordt nieuws op een andere manier geconsumeerd. De ‘ouderwetse’ media als televisie en radio verliezen aan populariteit. Bijna alles gaat tegenwoordig online. Maar hoe pakken de regionale omroepen hun kansen online waar de concurrentie moordend is? Innovatief en creatief zijn lijkt cruciaal. Hebben ze hier de mankracht nog wel voor?

Om dit tot in de puntjes uit te zoeken liepen we mee op de redacties van de drie noordelijke regionale omroepen. We gingen langs bij RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslân. We woonden vergaderingen bij en liepen mee met de verslaggevers. We spraken met werknemers, met directeuren. Hoe beleven zij de huidige situatie? Is er nog vertrouwen?

Meelopen met verslaggevers van een regionale omroep staat garant voor het beleven van bijzondere gebeurtenissen. Zie hieronder een fragment van kinderen die in een Asielzoekerscentrum wonen. Zij zingen in het Gronings het lied ‘slapeloze nachten’ bij de opening van een nieuw AZC in Ter Apel. Verslaggever Mathijs Holtrop probeert het vast te leggen voor RTV Drenthe.

Om een goed en onafhankelijk beeld te krijgen hebben ook verschillende deskundigen voor ons hun mening op de zaak laten schijnen. Zij geven antwoord op een aantal cruciale vragen: Zijn de regionale omroepen eigenlijk nog relevant? En bestaan ze over vijf a tien jaar nog wel?

Het antwoord op al deze vragen, verpakt in mooie achtergrondverhalen en reportages vindt u hier.