Familiebedrijven worden overgeheveld van generatie op generatie. Maar wat komt er nou eigenlijk bij zo’n machtsovername kijken?

Stel: je ouders runnen een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1746. Je moeder wordt al een beetje vergeetachtig en je vader heeft al last van zijn rug. De vraag of jij het bedrijf over gaat nemen wordt steeds vaker gesteld aan de eettafel, maar eigenlijk wil je liever gaan studeren en je eigen pad kiezen. Wat doe je?

Ik ben heel nieuwsgierig naar verschillende aspecten van de machtsovername. Willen kinderen het bedrijf echt overnemen of voelen ze zich verplicht tegenover hun ouders?  Over die ouders gesproken: kunnen zij makkelijk hun handen van het familiebedrijf afhalen? Of blijven ze in de nekken van hun kinderen hijgen? Voor het afstudeerproject ‘Transfer Of Power’ ga ik langs bij twee familiebedrijven om dat te onderzoeken.

Hotel Wesseling
Annemarie Bergmans-Wesseling en Mark Bergmans hebben een gezellig, klassiek hotel in Dwingeloo dat al bestaat sinds 1662. Zij hebben het bedrijf oorspronkelijk samen met Annemaries broer en schoonzus overgenomen, maar inmiddels de keuze gemaakt om het bedrijf toch met z’n tweeën voort te zetten. Met hen bespreek ik wat zo’n keuze met het familiebedrijf doet en hoe belangrijk het is dat hun oudste dochter Fleur dit eeuwenoude hotel overneemt.

Treur Kaas
René en Daan Treur hebben in 1995 het kaaspakhuis van hun vader overgenomen. Samen runnen ze het bedrijf dat in 1955 in Woerden van de grond is gebracht. De zoon van Daan, Eduard, heeft veel interesse om het bedrijf over enkele jaren over te nemen. Is hij daar al klaar voor, en lukt het hem om zijn opa trots te maken?

Eerenstein Verf en Wand
Leon en Daniel Eerenstein runnen sinds 2013 als derde generatie de verfwinkel Eerenstein Verf en Wand. Tussen zoon Leon en vader Eerenstein bestaan regelmatig spanningen, die kunnen uitmonden in vurige discussies. Hoe gaan zij met die spanningen om?

Achter deze, en andere vragen kun je komen door mijn radioreportages te luisteren. Daarnaast staat er op de site een interview met Wout van der Goot, directeur van de Stichting voor het Familiebedrijf. Hij weet als geen ander waar een familie op moet letten als de overname voor de deur staat.

Luister hieronder alvast naar de trailer: 

 

Klik HIER voor alle radioreportages en het gehele afstudeerproject
Meer Transfer Of Power?
Volg ons op Instagram of Facebook