In een tijd van grote, technologische ontwikkelingen maakt Virtual Reality reuzenstappen. Niet alleen in de game-industrie, ook in de zorg. Om de haverklap zie je wel een bericht in de media voorbij komen welke mogelijkheden Virtual Reality kan bieden in de gezondheidszorg. Dat schetst een rooskleurig toekomstbeeld voor Virtual Reality, maar wat is daar nou eigenlijk van waar?

“Als je me tien jaar geleden gevraagd zou hebben om Virtual Reality-therapie te volgen, zou ik zeggen: flikker op.”  Nee, oorlogsveteraan Johan moet er voorlopig niet aan denken om hard geconfronteerd te worden met zijn oude, traumatische gebeurtenissen. En dat is juist wel de bedoeling van de innovatieve Virtual Reality-therapie, waarbij bijvoorbeeld PTSS-patiënten worden blootgesteld aan de nare, oude beelden in een virtuele omgeving.

Een virtuele omgeving die wordt gebruikt bij het onderzoek naar Virtual Reality bij PTSS.

Niet iedere patiënt met een angst of trauma staat te trappelen om gebruik te maken van Virtual Reality-therapie, maar waarom niet? De effectiviteit van de therapie is nog niet wetenschappelijk bewezen. Ondanks al die positieve berichtgeving in de media staat Virtual Reality in de zorg nog maar in de kinderschoenen.

Toch zien de eerste resultaten er positief uit, zo blijkt uit de onderzoeken van Chris Geraets (UMCG) en Van Meggelen (Erasmus Universiteit Rotterdam). Maar ze staan slechts aan het begin van een lang proces.

In deze longread word je meegenomen in de ‘strijd’ van onderzoekers Geraets en Van Meggelen, die langs verschillende barrières moeten om Virtual Reality-therapie op de zorgmarkt te brengen. Lees ook het verhaal van oorlogsveteraan Johan, die verschrikkelijke beelden heeft gezien in Kosovo.

Meer weten? De longread vind je op: https://rubenswart.atavist.com/virtual-reality-in-de-zorg en blijf op de hoogte via Facebook en Instagram.