Wesley Sneijder met zijn Beachclub op Ibiza, Mephis Depay die regelmatig in Dubai te vinden is en Daley Blind die met zijn luxe auto door de straten van Manchester rijdt. Dit is wat er vaak te zien is van Nederlandse profvoetballers. Maar wat er vaak niet te zien is dat het merendeel van Nederlandse voetballers na hun carrière niet financieel onafhankelijk is. Slecht twee procent van deze groep is dat wel.

Net als voor de meeste betaald voetballers in Nederland is het ook voor Zwols voetbaltalent Mark Bruintjes geen bakken met geld verdienen en nooit meer hoeven te werken. Sterker nog de Zwolse voetballer werkt nog bij een sneakerwinkel in het centrum om goed rond te kunnen komen. “Van alleen PEC Zwolle kan ik mijn boodschappen niet betalen”. Dit terwijl Mark vlak voor de winterstop nog ruim 75 minuten speeltijd had in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag.

Het bovenstaande cijfer is niet een al te positief toekomstbeeld, daarom zijn onder andere het NOC*NSF, het UWV en de Vereniging voor Contractspelers (VVCS) bezig om het toekomstperspectief voor de Nederlandse voetballers te verbeteren. Een studie biedt bijvoorbeeld meer kans op een maatschappelijke carrière na het voetballen. Ondanks de mogelijkheden om flexibeler te studeren blijft het lastig om naast deze topsport een studie te volgen. Zo zijn er slechts ….. voetballers in Overijssel een opleiding volgen aan een hogeschool.

De 21-jarige Mark kiest ervoor om zich volledig te focussen op voetbal, omdat de combinatie met school te lastig is. “De PABO leek mij erg interessant, maar dan moet je verplicht een dag in de week stage lopen. Dat gaat al niet lukken met trainingen”, vertelt de aanvoerder van Jong PEC Zwolle.

Een studie mag dan wel een betere toekomst voor Mark Bruintjes bieden na zijn voetbalcarrière, door de lastige combinatie kiest hij er toch voor om alle ballen op de topsport te zetten. Dit misschien wel tegen beter weten in.

 

 

Klik hier om nog meer te zien.