2017 was geen toptennisjaar voor Nederland. De Grand Slams waren amper begonnen, of de Nederlanders zaten alweer in het vliegtuig. Ook brak er dit jaar weer geen talent door waar een nieuwe Richard Krajicek in schuilt. Kan Nederland binnen afzienbare tijd weer een toptennisser of toptennisster afleveren? En aan wat voor een succesfactoren moet hij of zij voldoen?

door Stan Waning
Platform: TC Tubantia

Tennis staat nog steeds in de top-3 sporten in Nederland als het gaat om het meeste aantal leden. Toch werpt dat al jaren geen vruchten af. Want na de gouden lichting van de jaren ’90, die bestond uit Richard Krajicek, Jan Siemerink, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis, valt er weinig meer te juichen voor Nederland. Dit terwijl vrijwel alle buurlanden, andere westerse landen, landen in het Oostblok en Noord- en Zuid-Amerika wel één of meer toptennissers kunnen afleveren.

Daarnaast heeft er in andere sporten in Nederland wel groei plaatsgevonden. Kijk naar de Nederlandse handbal-, turn- en voetbal-dames. Bekijk de Nederlandse basketbalmannen. Maar zie ook individuele sporters als een Daphne Schippers en Max Verstappen. Waarom zijn deze sporten er in Nederland wel op vooruit gegaan?

Ik sprak met meerdere tenniscoryfeeën om de vinger op de zere plek te leggen. Hoe kijkt Jacco Eltingh, die dit jaar is begonnen als technisch-directeur bij de KNLTB, naar de huidige staat van het Nederlandse tennis? Hoe ziet Raemon Sluiter, trainer van Kiki Bertens, de Nederlandse tennistoekomst in? En ziet Richard Krajicek zijn opvolger al op de deur kloppen?

Daarnaast beschrijft de 25-jarige Justin Eleveld, die in zijn puberjaren het beste Nederlandse talent was, zijn verhaal. Een zware blessure en een mentale knak zorgden ervoor dat hij nooit de top halen. Waar ging het mis? Het mentale aspect speelt sowieso een grote rol in de tenniswereld. Zo vertelt ook sportpsycholoog Frans Folkvord, die zelf ook op hoog niveau tenniste.

Met dit vijftal bespreek ik de route die een getalenteerd jongen of meisje moet afleggen om de top te halen. Aan welke factoren moet hij of zij voldoen, en op welke factoren kan het misgaan?

Nieuwgierig geworden? Bekijk de volledige productie hier.