Waarom zou je vier jaar studeren voor een vak, waarvan je op dag 1 al weet dat het bijna onmogelijk is om er een goede boterham mee te verdienen? Die vraag heb ik mezelf oneindig vaak gesteld, denkend aan m’n eigen broer die avond aan avond staat te schilderen in zijn eigen atelier.

M’n broer, Jeroen. Twee jaar geleden studeerde hij af aan ArtEZ, de Kunstacademie in Zwolle. En nu? Nu werkt hij om zijn boterham te verdienen bij Busch & van der Worp in Zwolle. Een winkel die, zoals hun eigen slogan luidt, ‘álles voor de kunstenaar verkoopt.’ Jeroen heeft z’n eigen atelier, maar geld verdienen met de werken die hij maakt zit er niet in. Hij is niet de enige. Het CBS deed in 2017 onderzoek naar beginnend kunstenaars. Wat blijkt? Kunstenaars werken bovengemiddeld vaak als zelfstandige, maar verdienen daar beduidend vaak minder geld mee dan mensen op hetzelfde opleidingsniveau. Om bij te verdienen hebben kunstenaars veelal een tweede baan, vaak als ondernemer of docent. Zo ook mijn broer.

Waar ligt dat aan? Het is een vraag die me veel bezighoud. Mist er talent bij m’n broer? In Overleven is kunst op zich ga ik op zoek naar antwoorden en spreek ik met succesverhalen binnen de kunstwereld. Is het dan echt zo moeilijk om het waar te maken in deze wereld? Overleven lijkt kunst op zich, maar is dat wel zo? Of speelt er bij m’n broer iets dat ik niet weet..?

Het hele verhaal, luister je als podcast via Spotify.

https://www.instagram.com/p/Bs8npRqgxzU/