“Kinderen van homostellen zijn net zo gelukkig en gezond” aldus de Universiteit van Amsterdam. Maar wat maken deze kinderen mee, wat zijn hun verhalen?
Waar Nederland bekend staat om haar homo-tolerante uitstraling, herkennen veel LGBT-ers zich niet altijd in dit beeld. Waar de tolerantie in de afgelopen twaalf jaar met 20% is gestegen voelen veel homoseksuelen zich op momenten niet veilig in Nederland.
Toch geeft maar 5% van de Nederlanders aan expliciet tegen het homohuwelijk te zijn. Daarentegen vindt 29% van de mensen het vies als twee mannen elkaar zoenen. Ook als het gaat om de roze kinderwens is er sprake van schijntolerantie. Waar driekwart van de mensen vindt dat homoseksuele koppels recht moeten hebben op adoptie, vindt hetzelfde percentage dat een kind een vader en een moeder moet hebben voor een gezonde ontwikkeling. Zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Ook waarderen Nederlanders een een-oudergezin meer dan een meer-oudergezin. Denk hierbij aan de situatie waarin een homostel samen met een lesbisch stel een kind krijgt.
Zo is het onderzoek naar kinderen van homostellen lange tijd gefocust geweest op de vraag of het wel goed is voor een kind om deze op te laten voeden door ouders van hetzelfde geslacht. In 2013 kwam de Universiteit van Melbourne als eerste met resultaten van een langlopend onderzoek naar kinderen van homostellen. Hieruit bleek zelfs dat de kinderen van homostellen gezonder en gelukkiger waren dan ‘normale’ kinderen. Hoewel uit het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat kinderen van homostellen niet gelukkiger en gezonder, maar even gelukkig en gezond, zijn dan ‘normale’ kinderen denkt Onderzoeker en Hoogleraar Homoseksueel Ouderschap Henny Bos dat deze resultaten in verder onderzoek nog positiever zullen uitvallen “omdat de kinderen meer dan gewenst zijn”.
In deze documentairereeks vraag ik kinderen van lesbische moeders hoe zij hun opvoeding ervaren hebben. Ook praten we over homotolerantie en hoe homohaat zich ook tot hen kan richten.
Nieuwsgierig geworden naar het hele verhaal van Rens, Liz en Sofie? Klik hier om de hele serie te bekijken. En bekijk de Instagram-pagina.