Wekelijks krijgt het praatprogramma Studio Voetbal van de NOS er behoorlijk van langs op de social media. Kijkers halen steeds vaker massaal uit naar de mensen aan tafel bij host Tom Egbers.
Toch blijft de NOS al jarenlang vasthouden aan het concept dat er vrijwel iedere uitzending dezelfde gasten aanschuiven. Uit een onderzoek, dat is gehouden over de 100 afleveringen in de tijdsperiode van 6 oktober 2015 tot en met 7 oktober 2018, is duidelijk geworden dat Pierre van Hooijdonk veruit het vaakst te zien is aan tafel, op zondagavond. De voormalig international was in 73 van de 100 afleveringen present.
Op een behoorlijke afstand volgt Arno Vermeulen, met 35 afleveringen. Kees Jansma (26), Willem Vissers (25) Co Adriaanse (23) waren in om en nabij een vierde van de afleveringen te gast.
Mannenshow
Opmerkelijk is dat de NOS nauwelijks beroep doet op vrouwelijke analisten. Op slechts twee vrouwen werd er in die drie jaar tijd beroep gedaan. Oud-international Daphne Koster schoof drie keer aan, voormalig FC Twente Vrouwen-trainster Mary Kok-Willemsen twee maal.
De eerste keer dat Koster te zien was in het praatprogramma was op 20 augustus 2017, de tweede keer een maand later. Opvallend genoeg werd er in deze twee afleveringen níét over vrouwenvoetbal gepraat. Haar derde optreden was nadat zij tot bondsridder werd benoemd door de KNVB, na afloop van de interland tussen de vrouwen van Oranje en Noorwegen (oktober 2017).
Kok-Willemsen kwam op 15 november 2015 om over de Champions League-wedstrijd tussen de vrouwen van FC Twente en FC Barcelona, die in die week werd gespeeld, te praten. Het was immers de best bezochte vrouwenvoetbalwedstrijd ooit, met 15.000 supporters in de Grolsch Veste. Kok-Willemsen maakte haar tweede opwachting in het programma in maart 2016, om te praten over de penibele situatie van haar voormalige werkgever FC Twente. Het voortbestaan van de club hing destijds nog aan een zijden draadje.
Scheve verhoudingen
Chef Voetbal van de NOS Arno Vermeulen, zelf regelmatig aanwezig in Studio Voetbal, meldt dat de omroep open staat voor vrouwen aan tafel. De scheve verhoudingen tussen man en vrouw in de voetbaljournalistiek bemoeilijken de ‘zoektocht’ naar geschikte vrouwelijke tafelgasten echter. “Als wij stagiaires van journalistieke opleidingen binnenkrijgen bij de NOS zijn het veel vaker jongens dan meisjes. Er is een biologische voorkeur bij mannen om de sportjournalistiek in te gaan, in tegenstelling tot bij vrouwen. Zoals daartegenover er meer vrouwen mondhygiëniste zijn dan mannen.”
De vraag is nu waarom vrouwen de voetbaljournalistiek niet in willen. Houdt de machocultuur en het haantjesgedrag van de mannen in de voetbaltalkshows hen tegen? En waarom lukt het in het buitenland wél? De volledige longread is hier op, www.SoccerNews.nl, te vinden!