De lucht voelt vochtig aan. Wolken verdwijnen en maken plaats voor de eerste zonnestralen. Vermoeide gezichten. Een voldane blik. Allemaal kijken ze vol verwachting naar het uit de hal rijden van hun wagen. Het was een lange nacht. Appels, peren, paprika’s en een snufje lijm. Het ruikt naar corso, Fruitcorso.

Fruitcorso? Is dat een optocht van wagens beplakt met fruit? Jazeker. Naast fruit, zoals appels en peren, worden ook verschillende groentes, noten en zaden verwerkt. 

Duizenden mensen van verschillende leeftijden en afkomsten maken samen het Fruitcorso mogelijk. “Bij elkaar steken de vrijwilligers jaarlijks 500.000 uur in het corso. Sommigen van hen zijn zelfs een jaar bezig met de voorbereidingen. Als het corso voorbij is in september, denken de ontwerpers vaak alweer aan hun volgende creatie”, aldus Stichting 4-Stromenland, de organisatie van het evenement.

“Het corso staat niet alleen voor creativiteit en het fruit uit de Betuwe. Het staat ook voor verbondenheid”, aldus Rian Verwoert, de voorzitter van Stichting 4-Stromenland.

Waar halen de vrijwilligers hun drijfveer vandaan en hoe beïnvloedt het corso hun sociale leven?

De gemeente Tiel is gebaat bij de sociale cohesie die het corso met zich meebrengt, echter kan de organisatie van het Fruitcorso het hoofd de laatste jaren maar moeilijk boven water houden. Vorig jaar dreigde het evenement zelfs te stoppen.

Hoe komt dit? Waarin speelt de gemeente een rol? Beseft de gemeente Tiel dat het Fruitcorso als sociaal kapitaal dient? En hoe zit het met de Tielenaar, de winkeliers in de binnenstad en de fruittelers? Wat betekent het corso voor hen?

Kortom: wat voor waarde wordt er aan het Fruitcorso gehecht?

Bekijk, lees en ontdek op de volgende site wat voor waarde er aan het Fruitcorso gehecht wordt: www.fruitcorsogeheim.nl
En volg ‘Het geheim van het Fruitcorso’ op Facebook: @fruitcorsogeheim.