Je zou denken dat anno 2018 in een welvarend land als Nederland geen armoede meer voorkomt. Maar er zijn nog altijd regio’s in Nederland waar mensen bijvoorbeeld moeten aankloppen bij de voedselbank. Het gaat hier over de Groninger Veenkoloniën. Vroeger bekend om de strokartonindustrie en de aardappelzetmeelindustrie. Door de verdwijning van die industrie in de jaren zeventig ontstond er grote armoede in de Veenkoloniën. Hoe heeft dat zo ver kunnen komen?
Het gebied kampt doordat er geen alternatieven voor de verdwenen industrie in de plaats kwamen al decennialang met een hoge werkloosheid en mede door die hoge werkloosheid kreeg het gebied een negatief imago. En mocht de hoge werkloosheid nog niet genoeg zijn, ook op bestuurlijk niveau liggen de gemeenten in de Veenkoloniën voortdurend met elkaar overhoop.
Daarom grijpen onder meer ondernemers en scholen in om het negatieve imago aan te pakken. Er lopen bijvoorbeeld diverse initiatieven om bedrijven naar het gebied te lokken. Er wordt hard gewerkt om het negatieve imago tegen te gaan door met name de werkloosheid aan te pakken. Vooral in Oude Pekela, een dorp in de Veenkoloniën dat vaak negatief in het nieuws komt, zijn de inwoners bezig met allerlei initiatieven die het dorp een impuls moeten geven.
Nieuwsgierig? Kijk op https://leonvdstraat.wordpress.com/