Marten Kingma heeft een sleutelrol gespeeld in de redding van ten minste 42 gecrashte Amerikaanse bemanningsleden in en rondom Vollenhove. Het ontzag dat zijn uitvoerders hadden – Marten had de leiding over een van de grootste bouwbedrijven in de Noordoostpolder – zorgde ervoor dat zij de instructie van Marten om de neergestorte geallieerden te helpen als vanzelfsprekend opvolgden.

In ‘hoe een verzetsstrijder tientallen gecrashte piloten redde’ wordt het verhaal van Marten Kingma verteld aan de hand van zijn nog levende neefje, een Amerikaanse dochter van een van de geholpen bemanningsleden en een vooraanstaand oud-verzetsstrijdster. In het verhaal worden enkele interessante linken tussen de personages gelegd en komt nieuw bewijs boven tafel voor een ingenieus reddingsplan van het bouwbedrijf.

Tussen de tekst zitten subtiele multimediale aspecten verwerkt, zoals een animatievideo van een vlucht uit die tijd, een tijdlijn die de ontwikkelingen van de Kingma’s in de oorlog in perspectief van de geopolitieke oorlogsontwikkeling zet en twee video’s met de voormalig verzetsstrijdster: een uitlegvideo over hoe het verzet werkte en een video over haar eigen oorlogsverloop.

*Omwille van publicatieafspraken verschijnt de link naar de productie hier pas binnenkort.