80 procent van de mensen eet te veel suiker. Dan moet je niet denken aan een klein beetje meer, maar 1,5 tot 2 keer de aanbevolen hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid door de Gezondheidsraad is 12.5 tot 15 suikerklontjes per dag. Dat zou het maximum moeten zijn. De gemiddelde suikerinname van Nederlanders ligt echter op 20 tot 25 klontjes suiker per dag. Dat komt neer 40 kilozakken suiker per jaar. Het is zelfs zo slecht gesteld met de Nederlandse suikerconsumptie dat er tegenwoordig een heuse ‘suikerafkickkliniek’ bestaat. Suiker is namelijk verslavend.

Ook koolhydraten staan tegenwoordig onder vuur. Het zou dikmaker nummer één zijn en niet meer van deze tijd. In een maatschappij waar mensen voornamelijk zittend hun werk doen en diabetes volksziekte nummer één dreigt te worden is het beter om die twee dingen te laten staan, zeggen verschillende voedingsdeskundigen. Is dat alleen wel zo gezond als men denkt?

Zes maanden lang heb ik geen suiker gegeten en mijn koolhydraatinname tot een minimum beperkt. Back to basics met enkel groenten, zuivel, vlees, vis en noten. Hoe dat is bevallen? Goed, tot ik te horen kreeg dat ik op het randje van scheurbuik zat…

Ben je benieuwd hoe een suikerverslaving werkt en of een koolhydraatarme leefstijl aan te raden is? Ik heb het allemaal uitgezocht. De antwoorden vind je op: www.levenzondersuiker.com.