Vluchten en opnieuw beginnen: zo gaat integreren Somalische vrouwen uit Gelderland af

‘Ik heb me altijd anders gevoeld’, ‘ik heb vier jaar lang zonder mijn kinderen moeten leven die toentertijd minderjarig waren’ en ‘er flitsen nog weleens oorlogsbeelden door mijn hoofd.’ Het zijn verhalen van Somalische vrouwen uit de provincie Gelderland, die naar de voorgrond treden en het woord nemen.

 

Dat doen ze niet vaak, en daarom zien we ze ook maar weinig. Toch wonen in de provincie ruim 1800 Somalische vrouwen. Het grootste deel van hen is gevlucht naar Nederland vanwege de onveilige situatie in hun thuisland. Na alle, veelal traumatische ervaringen die deze vrouwen hebben opgedaan, is het voor velen van hen een beste klus om in een nieuw land meteen aan de bak te gaan en mee te doen in de maatschappij.

 

Op ikhebeenstem.com krijgt deze groep een stem. Sommige Somalische vrouwen gebruiken die stem om te vertellen wat ze hebben meegemaakt in het thuisland en hoe ze hun plek wel of niet in de samenleving hebben kunnen vinden. Ook lees je er verhalen over de huidige problematiek rondom integratie.

Geef een reactie