Mijn Nieuwe Normaal – levensveranderingen van jongvolwassenen

Wat is er voor jou tijdens de coronacrisis allemaal veranderd?

We hebben ons afgelopen jaar allemaal moeten aanpassen aan een nieuw normaal. Dit heeft voornamelijk een negatieve impact gehad op jongvolwassenen. 41% van de deelnemers tussen de 16-24 jaar geeft in het onderzoek aan zich de afgelopen zeven dagen (heel) vaak gestrest te hebben gevoeld. Een van de grote problemen is dat er deze generatie geen tot weinig toekomst perspectief wordt geboden, toch wordt er ook veerkracht getoond.

Mijn Nieuwe Normaal heeft vier jongeren gesproken die gedwongen iets moesten veranderen vanwege de lockdown en vier jongeren die zelf de stap namen om iets in hun leven te veranderen tijdens de coronacrisis. Zij tonen een bepaalde vorm van veerkracht. Ze accepteerden de situatie, ondanks dat ze ervan baalden, en zochten naar een oplossing of alternatief. Peter de Jonge, Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie, legt uit dat een crisis er voor zorgt dat je uit je comfortzone wordt gehaald, dit kan juist ook positieve gevolgen hebben. Je gaat dan nadenken over of dat wat je doet nog wel bij je past, of dat je toch iets moet veranderen.

Voormalig topsportster Isabel Aardema moest vanwege de lockdown stoppen met topsport zwemmen. “Ik heb mijn hele leven er aan gewijd en ik heb er niet zelf voor gekozen dat het afgelopen is. Daar baal ik nog steeds van.” Saskia Verhagen koos er voor om zelf haar situatie te veranderen. Net toen ze dacht dat er geen mogelijkheid was om naar het buitenland te gaan, kwam er ineens de mogelijkheid om in januari 2021 naar Costa Rica te gaan.

Bekijk hieronder wat de andere zes jongvolwassenen als hun ‘Nieuwe Normaal’ zien.

Geef een reactie