Door de ogen van de cultuur

De kunst- & cultuursector bevindt zich in zwaarder weer dan ooit tevoren. Het coronavirus heeft een enorme impact op alles wat deze sector normaal zo siert. Festivals, concerten, theatervoorstellingen en zelfs tentoonstellingen in grote musea waren in één klap niet meer mogelijk. Wat hebben deze allemaal gemeen? Grootschalige groepsvorming. Laat dat nu net het allerbelangrijkste probleem zijn tijdens de coronacrisis.

Ondanks alle moeilijkheden gebeurt er ook veel moois. Er ontstaan nieuwe trends, oplossingen en creatieve ideeën binnen de kunst- & cultuursector. Er ontstaan zelfs samenwerkingen die eerder ondenkbaar waren. Achter de schermen draaien deze creatieve geesten op volle toeren. Mijn project: door de ogen van de cultuur, vertelt deze verhalen, waarbij er specifiek wordt gekeken naar Zwolle en omgeving.

Door de ogen van de cultuur

Je leest over twee jonge cultuurwerkers die in deze hectische tijden werken binnen de cultuursector. De één bouwt zijn eigen virtuele theater en de ander maakt een grote stap in haar schrijfcarrière, omdat ze werd uitgeroepen tot jongste stadsdichter van Zwolle ooit.

Zwolse student Arjan Soutendijk (27) bouwt zijn eigen virtuele theater. “Ik denk dat het een heel fijn podium kan zijn voor iedereen die digitaal iets wil laten zien en geen fysieke mogelijkheid heeft.”

Sarah Lucassen (23), jongste stadsdichter van Zwolle ooit, vertelt over haar benoeming tot stadsdichter en schrijf- en leerproces tijdens corona: “Ik haal alles nu meer uit mezelf. Dat is wel een gek leerproces dat echt door de coronatijd is ontstaan.”

 

Daarnaast lees je ook drie uitgebreide verhalen over de ontwikkelingen binnen de kunst- & cultuursector.

De digitalisering van de cultuursector ontwikkelt zich razendsnel. “Op een heleboel plekken lopen wij best wel voor op gebied van digitalisering. Wereldwijd doet Nederland het best goed op dit vlak”, legt Pepijn Lemmens van het DEN-kennisinstituut cultuur & digitale transformatie uit.

Cultuureducatie is in coronatijd misschien nog wel belangrijker dan ooit tevoren. “Goed cultuuronderwijs creëert gelijke kansen op ontwikkeling”, zegt Karin Visscher, senior-adviseur cultuureducatie primair onderwijs bij Stadkamer Zwolle.

Zwolle wil groeien. Een vernieuwde creatieve en culturele sector moet Zwolle aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat de stad en regio de strijd aan kunnen gaan met het economisch sterkere westen. “We staan nu op een achterstand, terwijl er eigenlijk heel veel potentie in de stad zit”, legt Siera Wiersma, beleidsadviseur kunst & cultuur gemeente Zwolle uit.

Ben je benieuwd naar de volledige productie? Klik dan hier!

Geef een reactie