Verward: Hoe gaan we om met verwarde mensen?

In 2012 werden er 44.569 meldingen gedaan bij de politie van verwarde personen op straat. In 2019 is dit aantal al gestegen naar 99.623. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal meldingen. Volgens de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg telt ons land zo’n 291.000 mensen met een ernstige psychische aandoening. Bij lang niet al deze mensen escaleert het, maar bij enkelen kan het zo gevaarlijk worden dat ze opgenomen moeten worden.

Maar gebeurt dit ook wel? Krijgen deze mensen wel de juiste hulp? Steeds vaker lezen we berichten dat de politie massaal uitrukt omdat een verward persoon onrust veroorzaakt op straat. Deze agenten dienen de juiste beslissingen te maken in hoe ze om moeten gaan met de persoon in verwarde toestand. Toch zijn het geen psychologen. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze kwetsbare verwarde mensen dagenlang in een cel doorbrengen voordat zij de juiste hulp krijgen.

Hoe kan het dat het zo lang duurt voordat mensen met een ernstige psychische aandoening de juiste hulp krijgen? Waarom is er voor dit probleem, dat al jaren speelt, nog steeds geen oplossing gevonden door de betrokken instanties? Kortom: Hoe gaan we om met verwarde mensen?

In deze documentaire word je meegenomen in de problematiek rond verwarde mensen. Van een naaste van een verward persoon, een ex-psychiatrisch patiënt en een buurvrouw tot aan de GGZ en de politie, met als doel om erachter te komen wat er fout gaat in de hulp bij deze kwetsbare groep, wat de oorzaak daarvan is en wat eraan gedaan kan worden. Klik hier voor de hele productie.

 

 

Geef een reactie