Geen Koek & Ei(cel): de impact en de mentale zorg tijdens het fertiliteitstraject

Verliefd, verhuisd, verloofd en dan in verwachting van een kindje, toch? Maar wat als het niet lukt om zwanger te worden? Wat als die diepgekoesterde kinderwens onvervuld blijft en het meest intieme hoofdstuk uit het leven ineens verandert in een medisch fertiliteitstraject? Dan blijkt een zwangerschap ineens allesbehalve vanzelfsprekend en wordt je mentaal flink op de proef gesteld.

Één op de zes stellen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Deze diagnose wordt gesteld als een koppel niet binnen een jaar op de natuurlijke manier zwanger kan worden. Bij veel stellen slaat deze diagnose in als een bom, omdat de kans aanwezig is ongewenst kinderloos te blijven.

Tegenwoordig is de medische wereld tot veel in staat en is het mogelijk om met behulp van behandelingen, zoals IUI, IVF en ICSI zwanger te raken. Alleen deze behandelingen zijn allesbehalve koek en ei. De pijnlijke puncties, vaginale echo’s en het injecteren van hormonen zijn niet alleen fysiek slopend, maar hebben ook nog eens veel impact op de mentale gezondheid. Medici doen er alles aan om kinderwensen te vervullen, maar hoe zit het eigenlijk met de mentale zorg? Krijgen kwetsbare stellen met een onvervulde kinderwens wel voldoende mentale begeleiding of wordt dit gedeelte van het fertiliteitstraject overschaduwd door de maakbare wereld?

Op de website van Geen Koek & Ei(cel) lees én beluister je het dagboek van Dayna, het interview met fertiliteitscoach Drs. Marijke Linssen en de persoonlijke verhalen van stellen die hun diepgekoesterde kinderwens hopen te vervullen met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen. Bekijk de kwetsbare fotoserie ‘Geen Grens voor een Kinderwens’ waarin de dagelijkse dosis medicatie en injectienaalden worden weergegeven en leer meer hoe jij vrienden, collega’s en/of familieleden die het fertiliteitstraject volgen kunt steunen door tips van ervaringsdeskundigen.

Beluister hieronder alvast het eerste deel van ‘Dagboek van Dayna’.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply