Mijn talent is onbeperkt

En o ja, ze hebben een beperking, maar daar gaat het niet om. Ze willen juist in de media komen, omdat ze een bepaald talent of expertise hebben. Nu zie je ze amper in de media verschijnen. Ongeveer 1% van de talkshowgasten had in de periode 2008-2018 een handicap, terwijl er in Nederland ongeveer twee miljoen mensen zijn met een beperking. Waar blijven de sporters met het syndroom van Down, de politicologen met één arm en de presentatrices met een prothese?

Als ze daar wel te zien zijn, gaat het meestal over de handicap en benadrukken de media die. Bovendien worden mensen met een beperking daar neergezet als zorgvragers en te weinig als volwaardige personen met een meerwaarde. Waarom wordt de belemmering zo benadrukt? Waarom worden ze nog te weinig neergezet als volwaardige mensen? Wat doet dat met hen? En hoe moet het dan wel?

In de productie Mijn talent is onbeperkt worden deze vragen beantwoord. Mediawetenschapper Jacco van Sterkenburg en de Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink geven hun visie op dit thema. Daarnaast vertellen presentatrice Eva Eikhout en breakdancer Redouan Ait Chitt over hun ervaringen in de media, maar ook over hun passie voor dansen en presenteren. Zij zien dat er meer schuilt achter hun belemmering, waaronder hun talent. Verder komen ze met voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen voor de media. Kan jij een persoon los zien van zijn of haar beperking?

“Just because a man lacks the use of his eyes doesn’t mean he lacks vision.” – Stevie Wonder.

“I was slightly brain damaged at birth, and I want people like me to see that they shouldn’t let a disability get in the way. I want to raise awareness – I want to turn my disability into ability.” ― Susan Boyle.

Ben jij nieuwsgierig naar deze productie? Helaas, je moet nog even wachten. Binnenkort zal deze productie geplaatst worden op Readymag of zal die te zien zijn bij een ander medium. Houd de media de komende tijd dus goed in de gaten!

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply