Blaasmuzyk yn Fryslân: Een Friese productie over de invloed van corona op de blaasmuziek in Friesland

De blaasmuziek in Friesland staat door de dalende ledenaantallen en de afname in populariteit al jaren onder druk. Door de coronacrisis wordt het voor de muzikanten steeds moeilijker om de motivatie te behouden. Of, zien we juist een nieuwe opleving? In de serie ‘Blaasmuzyk yn Fryslân’ spreek ik met muzikanten, dirigenten en professionals over de invloed van Corona op de Friese blaasmuziek.

De serie bestaat uit drie verhalen, elk over een ander thema binnen de Friese blaasmuzyk. In het eerste verhaal spreek ik met Anneke Piersma. Zij is 72 jaar en sinds begin dit jaar begonnen met het spelen van de saxofoon bij Nij Talint-orkest Top en Twel. Anneke is aangedaan dat ze nu niet meer met haar opstartorkest mag spelen. ”Als je muziek maakt, kun je niet meer aan akelige en beroerde dingen denken. En als we dan met zijn allen spelen, dat is zo goed voor je hart. Daar wordt ik altijd ontroerd van.”
Ook horen we in dit verhaal dirigent Guus Pieksma, die de Nij Talint orkesten opgezet heeft. Hij vertelt over de motivatie van de muzikanten en de invloed van corona op de muziek.

In het tweede verhaal kijken we naar de nieuwe initiatieven van de orkesten om toch nog met elkaar muziek te kunnen maken. Zo maken verschillende orkesten online filmpjes. Initiatiefnemers Hilde Veninga en Christina van der Bijl vertellen wat de orkesten zelf van de initiatieven vinden. Daarnaast vertelt voorzitter van de Organisatie Muziekverenigingen in Frieland (OMF) Johan Meesters over de situatie en wat voor invloed corona heeft op bijvoorbeeld de concoursen en concerten.

En dan mogen eindelijk de fysieke muzieklessen weer beginnen. Daar gaat het derde en laatste verhaal over. Ik spreek met muzikanten die eindelijk weer muziekles krijgen, docenten die na weken online les weer muziekles mogen geven en we horen muziektherapeut Marijke Groothuis over het belang van muziek voor het brein en de ontwikkeling van kinderen.

De complete productie ‘Blaasmuzyk yn Fryslân’ is te zien en te lezen op https://journalistiekwindesheim.nl/blaasmuzykfryslan/

(De artikelen zijn ook in het Nederlands te lezen op Omropfryslan.nl)

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply