High school year in Amerika: ‘’het is mensenhandel, maar dan legaal’’

Paolo kwam terecht bij een gastgezin met camera’s in elke kamer van het huis, Chiara verbrandde haar arm, maar mocht niet naar een arts en Simone heeft het gevoel als schoonmaakster in huis te zijn genomen. Drie Europese studenten die er net als duizenden andere jongeren van droomden om in Amerika te wonen. Ook mijn high school year verliep anders dan gepland met een plaatsing bij maar liefst twee totaal ongeschikte gastgezinnen. Situaties die voorkomen hadden kunnen worden, door een betere screening van de gastgezinnen.

 

Zeven jaar na mijn eigen ervaring in Amerika heb ik onderzoek gedaan naar de situatie van uitwisselingsstudenten in Amerika anno 2020. 20% van de studenten uit Nederland wisselt van gastgezin, omdat de klik ontbreekt, maar ook verwaarlozing, seksueel misbruik én het extreem veel helpen bij huishoudelijke klussen zijn aan de orde van de dag.
Wereldwijd ligt het percentage gezinswisselingen op 31% van bijna 24.ooo minderjarige jongeren.

In mijn reportage lees je ervaringen van studenten, toelichtingen van gastouders, CSFES (Committee for  Safety of Foreign Exchange Student) en Nederlandse uitwisselingsorganisaties.

Omdat het nog niet zeker is of deze reporage gepubliceerd zal worden op een ander platform, moeten jullie nog heel eventjes wachten tot je alles kunt lezen. Wel kun je alvast terecht op het highschoolyearusa Instagramaccount waar ik 22 verhalen gedeeld heb van uitwisselingsstudenten in Amerika.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply