Mental coaching in de conservatieve voetbalwereld

“Eén keer in de week ga ik met haar praten, dat noemen ze een sessie, maar dat vind ik zo therapeutisch klinken. En dan is er meteen het label dat eraan vast zit. ‘Mental coach? Oh, dus je bent psychisch niet in orde’, zeggen ze dan. Ik heb gewoon wat dingen waar ik misschien mezelf in kan verbeteren en dat ga ik gewoon proberen. Elke week praten we, niet eens per se over voetbal. Het kan over van alles zijn. Gek genoeg kom je jezelf dan tegen.”

© Pro Shots / Jasper Ruhe

Mental coaching is meer en meer aanwezig in het voetbal. Sterren als Eden Hazard, Andrés Iniesta en Memphis Depay maken er gebruik van. Deze spelers vormen echter slechts het topje van de ijsberg. Liefst 38 procent van de voetballers kampt namelijk wel eens met depressieve gedachten, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Dat is vijf procent meer dan niet-voetballers. Het overgrote deel blijft echter stil uit angst om als zwak te worden gezien. In de conservatieve machowereld die het voetbal nog steeds is, viert met name de onwetendheid over mental coaching hoogtij. Daarom is het tijd voor een grondige uitleg. Door verhalen van voetballers en uitleg van mental coaches wordt uitgelegd wat het begrip mental coaching precies inhoudt, hoe het een voetballer kan helpen en waarom het taboe rond de bespreekbaarheid zo moeilijk te doorbreken is.

Naast Excelsior-verdediger Thomas Oude Kotte, die hierboven al een stuk van zijn verhaal uit de doeken doet, geven PEC Zwolle-doelman Mickey van der Hart en routinier Atam Koroglu een inkijkje hoe het is om als voetballer mentale begeleiding te krijgen en wat ze merken van het taboe: ‘Je bent zwak als je met zo iemand gaat praten.’ Daarnaast wordt uit onderzoek duidelijk hoeveel kennis voetballers hebben als het gaat om mental coaching, denken ze na over in hoeverre ze openstaan voor mentale begeleiding en aan wie ze dat dan zouden vertellen. Ook komen hun beweegredenen aan bod.

n=45

Mental coaches Clayment van Duren, Afke van de Wouw en Lisandro Isei werken met voetballers in binnen- in buitenland. Zij leggen uit wat mental coaching in de voetbalwereld precies is, vertellen over hun ervaringen en wat zij merken van het taboe dat hangt rond mental coaching in het voetbal: “Voor sommige oud-profs, die dit niet hebben gehad in hun loopbaan, is het wel eens lastig om open te staan voor mentale ondersteuning. De houding is dan ‘Moet dat nou? Ik heb het ook nooit gehad, waarom zou dat nu wel zin hebben?’.”

Neem een bijzondere en unieke inkijk in de wereld van mental coaching in het voetbal: https://alexfrankfort.wixsite.com/mc-voetbal

Geef een reactie