Liefde toen en nu

De spanning op de dansvloer is duidelijk voelbaar. De mannen leunen tegen de muur en kijken naar de andere kant van de zaal. Daar zitten de vrouwen vol spanning te wachten. Als ‘She loves you’ van de nieuwe popsensatie ‘The Beatles’ in start, weet hij dat het moment daar is. ‘Mag ik je ten dans vragen?’ Hij steekt zijn hand uit.

Lijkt dit op het begin van jouw liefdesverhaal? Waarschijnlijk niet. Tegenwoordig is liefde en seks binnen handbereik zonder dat je er de deur voor uit hoeft, laat staan de dansvloer voor op moet.

Aan de ene kant lijkt het alsof we tegenwoordig steeds snellere en vluchtigere liefde willen. Mensen swipen van partner naar partner en vreemdgaan wordt zelfs gepromoot. Maar aan de andere kant lijken we steeds preutser te worden. We worden later ontmaagd en hebben minder seks.

Ik praat vaak over liefde en seksualiteit met leeftijdgenoten. Maar de laatste mensen waarmee ik over iets spannends als seks zou praten, zijn mijn eigen grootouders. En misschien is dát juist een goede reden om dit wel te doen.

Ouderen hebben al een heel leven vol seksuele escapades en hartstochtelijke liefde achter de rug. Waarom vragen we hen niet om advies? Er is een hoop veranderd door de jaren heen. Veranderingen die ouderen met hun eigen ogen hebben gezien. Veranderingen die ervoor zorgen dat wij nu naar liefde en seksualiteit kijken zoals we doen.

Met dit idee zijn vier jongeren in gesprek gegaan met hun grootouder. Hoe ging het vroeger? Hoe is het nu? En wat kunnen wij leren van de jeugd van vroeger.

Met deze productie heb ik geprobeerd verschillende maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van liefde en seksualiteit in kaart te brengen. Door de gesprekken tussen grootouder en kleinkind probeer ik deze ontwikkelingen tastbaar te maken en met de achtergrondartikelen probeer ik uit te zoomen en de gesprekken te vertalen naar landelijke ontwikkelingen.

Natuurlijk dek ik hiermee niet de totale lading. Er zijn zoveel maatschappelijke ontwikkelingen omtrent liefde en seksualiteit en er zijn zoveel bijpassende verhalen te vertellen, dat ik wel heb moéten kiezen. Ik hoop dat deze verhalen je zullen verassen, bewegen en misschien wel inspireren. Kun je er na het lezen nou geen genoeg van krijgen? Doe eens gek en bel je eigen opa of oma op.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply