Gilles de la Tourette in coronatijd: soms een droom, vaak een vloek

Luidruchtig kuchen, snuiven of ‘ik heb corona’: zomaar wat dingen die je in coronatijd liever niet wil horen. Maar veel mensen met Gilles de la Tourette – en dat zijn er nogal wat – hebben sinds corona last van deze ongelukkige tics. Ook hun andere tics slaan vaak op hol, waardoor hun leven in coronatijd een stuk lastiger is.

De coronatic is het nieuwe vloeken bij Gilles de la Tourette, een neuro-psychiatrische aandoening die zich kenmerkt door tics. Volgens GZ-psycholoog Jolande van de Griendt is taboe een trigger voor het ontstaan van tics. ,,Iemand met een vloektic wil niet vloeken in de kerk, maar doet het toch, juist vanwege dat bewustzijn. Tegenwoordig wil je absoluut niet opzichtig hoesten of snuifgeluiden maken in de supermarkt. Daarom krijgen sommige touretters de neiging om dat wél te doen.”

‘Ik draaide helemaal door’

De 21-jarige Hanna Koffeman uit Zwolle heeft het erg zwaar, mede door haar coronatics. ,,Ik voel me heel ongemakkelijk als ik in het openbaar ben. Mensen denken toch: uit de buurt blijven. Dat zie ik aan hun blikken.” Haar andere tics zijn ook verergerd, waardoor ze problemen kreeg op school.

Leven met de coronamaatregelen is voor de Apeldoornse Dion Frederiks (24) zo stressvol en ticstimulerend, dat hij tijdens de eerste lockdown niet langer in zijn appartement kon blijven. ,,Al op dag één kwamen de muren op me af en draaide ik helemaal door.”

Voor enkele touretters is de coronaperiode juist een heerlijke tijd. Anne Linde Boer (14), ook uit Apeldoorn, heeft sinds de eerste lockdown nog nooit zo weinig tics gehad. ,,Eigenlijk heeft die saaie quarantaine me heel goed gedaan!”

Ben je benieuwd geworden naar de volledige verhalen van deze Oost-Nederlandse jongeren? En wil je weten hoe je deze tijd voor touretters wat makkelijker kunt maken? Je leest het op de site van Niet Besmet, Maar Tourette!

Geef een reactie