Afghaanse vrouwen: Waarom het proces van integratie soms lastig is

De beelden van grote groepen vluchtelingen op het vliegveld van Kabul, heeft bijna iedereen wel gezien. Al die vluchtelingen die wachtten om geëvacueerd te worden naar een veilige plek. Aangekomen op die plek wacht hen een grote opgave: integreren. Alleen is dat voor mannen makkelijker dan vrouwen. Hoe dat komt, laten drie Afghaanse vrouwen zien in het interactieve verhaal ‘Afghaanse Vrouwen: Het proces van integratie’.

Van de 5000 geëvacueerden zijn er ongeveer 625 vrouwen in Nederland. Eén van die vrouwen is Gulchaman. Na een spannende vlucht is ze nu in Nederland en zit ze in Kamp Heumusoord bij Nijmegen. Ze wil graag integreren maar loopt tegen beperkingen aan. Zo moet ze slapen in een tent waar weinig privacy is en is het vinden van een huis lastig.

26 jaar geleden vluchtte Zohal* naar Nederland. Zij is al begonnen met haar integratie, maar vindt het lastig om de taal beter te leren. Ze heeft het idee dat niemand haar meer kan helpen en ze is vastgelopen in het integratieproces.

Ook Aqlima vluchtte naar Nederland. Dat deed ze op haar negentiende. De nu 48-jarige vrouw vond het in het begin best lastig in Nederland, maar nu heeft ze haar draai gevonden. Wat is volgens haar de sleutel tot succes?

In dit interactieve verhaal vertellen Gulchaman, Zohal en Aqlima waar ze tegen aanlopen en aanliepen in het Nederlandse integratieproces. Hoe komt het dat integreren voor hen, en vrouwen in het algemeen, lastiger is? Hoe worden ze geholpen? Wat kan er beter?

Ontdek het door hier te klikken.

*In verband met haar veiligheid is Zohal een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Geef een reactie