De teloorgang van de cafés in Overijssel: “Ik weet niet hoe lang ik het nog volhoud onder deze omstandigheden”

Teloorgang van de cafés in Overijssel

Het bestaan van de Overijsselse cafés hangt aan een zijden draadje. Landelijk verdween in tien jaar tijd 13% van de cafés. Ook in Overijssel daalt het aantal snel, om maar een voorbeeld te noemen: In Enschede verdween 1 op de 5 cafés in tien jaar tijd. Dat heeft volgens Geerlof Kanis van Koninklijke Horeca Nederland verschillende oorzaken. Je ziet dat er een aantal ontwikkelingen zijn waardoor cafés het steeds lastiger hebben om hun bestaan te garanderen.

 

“Het rookverbod, de alcoholverhoging van 16 naar 18 jaar, de drinkketen en de stuntprijzen in de supermarkten zijn enkele redenen. De grootste reden is echter het veranderde consumentengedrag. Mensen zakken niet meer tot in de vroege uurtjes door, en komen na hun werk niet meer naar het café toe om daar de dag door te nemen. Ze gaan naar huis en als ze dan uitgaan, dan gaan ze vaak een hapje eten en drinken als afsluiter een borrel. Waar het cafébestaan zich vroeger afspeelde van 4 uur ‘s middags tot 4 uur ’s nachts is dat nu van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Op deze verandering moeten de cafés inspelen.

 

Een trend die je veel ziet is dat cafés een cafetaria of een eetgedeelte erbij nemen, om zo toch aan de vraag van de klant te voldoen. Dat is ook het geval bij café De Karre in Tuk. Eigenaar Aleida Kranendonk denkt dat je als café-eigenaar vandaag de dag meer moet zijn dan alleen de plek waar je een biertje kan drinken. “Je bent als café-eigenaar tegenwoordig ook ondernemer. Wij hebben ons door de jaren heen ook weten te onderscheiden door veel evenementen te organiseren. Die slagen echt niet allemaal, maar je zorgt er wel voor dat je gezien wordt. Ga dus opzoek waar vraag naar is en zorg dat je daar op inspeelt. Dat hoeft helemaal niet heel gek te zijn, met een patatje en een broodje bal kom je al heel ver tegenwoordig, haha!”

Teloorgang van de cafés in Overijssel

Voor de uitgebreide producties en de verschillende onderwerpen over de cafés, klik dan hier!

Geef een antwoord