Escapisme als oplossing: De zoektocht naar een uitweg aan de lockdownsleur

Nog nooit eerder hebben jongeren zich zo slecht gevoeld als tijdens de coronacrisis. Ze ervaren steeds vaker psychische klachten en ze hebben het gevoel alsof ze opgesloten zitten in hun huis en eigen leven. Maar wat als je deze klachten al ervaarde voordat corona überhaupt het voortouw nam? En is er dan echt geen oplossing te vinden voor jongeren zodat ze aan de lockdownsleur kunnen ontsnappen?

Tijdens Ontsnap je? – De docu volgt documentairemaker Eline Rotmensen, in samenwerking met Peter de Jager, de 21-jarige Moësha Verboom, een jonge vrouw die al haar hele leven last heeft van diverse depressies en trauma’s, waar ze al jarenlang hulp voor krijgt. De impact van de coronacrisis kan ze er maar moeilijk bijhebben en ze voelt zich slechter dan ooit te voren. Tijdens de documentaire gaat ze op zoek naar een oplossing om voor even aan haar problemen te kunnen ontsnappen.

“Door het verplichte thuiszitten raken jongeren hun sense of belonging kwijt.”

Jolien Dopmeijer

Volgens Jolien Dopmeijer, onderzoekster van studentenwelzijn aan het Trimbos-Instituut, is het niet gek dat Moësha op zoek is naar een uitweg. “Juist in deze levensfase is het zo belangrijk om met anderen te zijn,” begint Jolien, zichtbaar gepikeerd. “Door het verplicht thuiszitten raken jongeren hun sense of belonging kwijt, terwijl dit juist zo belangrijk is op jonge leeftijd.”

Het valt Jolien op dat steeds meer jongeren op zoek zijn naar een uitweg aan de lockdownsleur en dat escapisme hiervoor steeds vaker gebruikt wordt. Jongeren beginnen steeds meer met lezen, wandelen steeds vaker in de natuur en spelen steeds vaker een tabletop-spel. Daarnaast merken diverse festivalorganisaties dat de vraag naar een evenement ook steeds groter wordt. Volgens Jolien zit er aan ontsnapping een therapeutische waarde verbonden en is het juist gezond om even je eigen realiteit achter je te willen laten.

“Helaas is wel nog zo dat jongeren vandaag de dag nog steeds niet serieus genomen worden,” zucht ze. “Tot die tijd is het dus aan jongeren zelf om met een oplossing te komen. Daarom hoop ik dat Moësha’s zoektocht tot nieuwe inzichten zal leiden.”

Inzichten die geboden worden aan de hand van vier studenten. In het project: Ontsnap je? vertellen deze vier jongeren over hun vorm van escapisme, en laten ze aan de hand van vier ‘vluchtroutes’ zien hoe zij op een laagdrempelige manier aan de sleur van de lockdown kunnen ontsnappen.


Ontsnap je?

Ervaar jij zelf ook de behoefte om te kunnen ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven? Probeer dan zelf een van onze aangeboden vier vluchtroutes uit. Om daar te komen, klik op het logo om aan deze pagina te kunnen ontsnappen.

Geef een reactie