‘Vluchten’ voor corona: hoe escapisme jongeren helpt met hun mentale gezondheid

De mentale gezondheid van jongeren heeft tijdens de coronacrisis een dieptepunt bereikt. In een cruciale leeftijdsfase zitten jongeren grotendeels opgesloten tussen vier muren, terwijl ze eigenlijk zichzelf en de wereld moeten ontdekken. Tegelijkertijd is hulp ver weg: wachten op een sessie bij de psycholoog kan wel tot 6 maanden duren. Is er voor deze jongeren een manier om de coronacrisis door te komen?

In het project ‘Ontsnap je?’  neemt documentairemaker Peter de Jager, in samenwerking met Eline Rotmensen, je mee in de ontsnappingen van leeftijdsgenoten. Zij laten in verschillende ‘vluchtroutes’ zien hoe ze op een laagdrempelige, gezonde manier de deprimerende coronarealiteit kort achter zich laten, om vervolgens sterker terug te komen.

Waarom zou je hier willen zijn, als het in je hoofd veel leuker kan zijn?

Thomas Renckens

Dat doen ze door verschillende vormen van escapisme te gebruiken. Vier studenten nemen je mee langs vier routes, waarin ze uitleggen waarom ze zo nodig even uit de realiteit willen stappen. Een ontwikkeling die volgens documentairemaker Thomas Renckens ontzettend voelbaar is sinds de coronacrisis. “In de jaren ’90 was alles een feest,” zegt hij met zichtbaar plezier. “Ik zat op die leeftijd elke avond aan de Bacardi Breezer, ik ging de wereld over en eigenlijk waren er geen problemen. Het is vanzelfsprekend dat je dan op zoek gaat naar manieren om het leven wat op te leuken. Waarom zou je hier willen zijn, als het in je hoofd veel leuker kan zijn?’

Aan de ontsnapping zit een therapeutische waarde verbonden. Of dat nu via boeken, tabletop spellen, een wandeling in de natuur of het bezoeken van een online festival gaat: de vormen van escapisme gaan verder dan een leuke hobby. Het zijn broodnodige manieren om op te laden en te ontladen.

Manieren die Moësha Verboom goed kan gebruiken. De 21-jarige kampt haar leven al met diverse depressies en trauma’s, waarvoor ze ook al jarenlang in behandeling is. Wanneer de coronacrisis haar leven ook nog eens eenzaam en afgesloten maakt, verlangt ze naar een manier om soms aan haar problemen te kunnen ontsnappen. In de documentaire ‘Ontsnap je?’ is dit proces van begin tot eind te volgen. Gaat het haar lukken om een manier te vinden?


Ontsnap je?

Ervaar jij zelf ook de behoefte om te kunnen ontsnappen aan de realiteit? Probeer dan een van de vluchtroutes uit. Om daar te komen, klik op het logo om aan deze pagina te kunnen ontsnappen.

Geef een reactie