Een kijkje achter de voordeur bij jonge verpleegkundigen…

Een kijkje achter de voordeur bij jonge verpleegkundigen…

Lange dagen op een corona-afdeling, hoge werkdruk en weinig slaap. Er is nauwelijks sprake van een lekkere koffiepauze. Meer dan een jaar geleden kwam de zorg nationaal onder een hoge druk en spanning te staan. Wat deden deze ervaringen met jonge zorgverleners die in een stroomversnelling heftige situaties meemaakten?

27 februari 2020, de dag waar het allemaal begon in Nederland. De eerste besmetting werd geconstateerd in Loon op Zand en al snel volgde er een COVID-19 uitbraak in heel Nederland. De ziekenhuizen raakten overvol, patiënten werden overgeplaatst vanwege ruimtegebrek en het land ging in lockdown. Een onbekend virus zette de hele wereld op zijn kop.

Terugblik

Een aantal maanden geleden heb ik de drie hbo-verpleegkundigen voor mijn portretterende reportages benaderd. Ze waren direct enthousiast, omdat ze op deze manier kunnen laten zien hoe het afgelopen jaar er voor hen uitzag. ‘Ik vind het speciaal mensen om een kijkje te kunnen geven in de wereld van een verpleegkundige’, zegt Sander Beekhof (25).

Met de drie verpleegkundigen die werkzaam zijn in het Medisch Spectrum Twente in Enschede (MST) heb ik op het afgelopen coronajaar teruggeblikt. Ze hebben verteld over hun persoonlijke diepte- en hoogtepunten, maar ook over de hectiek die het jaar het teweeg heeft gebracht. ‘In het begin was het vooral heel heftig omdat je erg bange en zieke mensen zag, maar ook veel mensen die overleden. Tja, dat ben je gewoon niet gewend’, vertelt de 21- jarige Ellemijn Morrsinkhof.

Keerzijde

Naast alle heftige ervaringen en gebeurtenissen bleek er ook ruimte voor ontwikkeling en waardevolle collegiale contacten. ‘Het afgelopen jaar heeft saamhorigheid gebracht en dat zijn de mooie kanten van het verhaal’, benadrukt Esmee Groeneveld (25).

Wil je meer weten over hoe drie jonge verpleegkundigen de coronacrisis beleefden op hun werk? Bekijk dan hieronder de teaser! 

De drie reportages zijn in afwachting tot publicatie.

Geef een reactie