Dalend Flevoland – Bodemdaling is maatwerk

De bodem daalt in Flevoland, dat is niets nieuws, maar hoe gaan we ermee om? Op sommige plaatsen in de provincie daalt de bodem met 2 centimeter per jaar. Verzakte straten, hoogteverschillen en heel veel ongemakken tot gevolg. Er is zelfs een gasleiding gesprongen door de bodemdaling. Hoe ontstaat die bodemdaling precies en wat voor gevolgen heeft dat? En nog belangrijker: wat wordt er op dit moment aan gedaan? Op DalendFlevoland.nl vindt u alles over de bodemdaling in de Provincie Flevoland.

Ik ga onder andere langs bij de Regenboogbuurt waar de bodemdaling grote verzakkingen tot gevolg heeft. Ze zijn daar gestart met een proef om lichte ophoogmaterialen te gaan gebruiken om bodemdaling te verminderen.

Daarnaast ga ik ook het land op om te kijken bij een proef met gereguleerde waterpeil drainage. Werkt dat? En zo ja, werkt het dan overal? Juist dat is een probleem. Het oplossen of juist vertragen van bodemdaling is maatwerk. Daar is veel onderzoek voor nodig en juist daar scheelt het nog weleens aan.

Maar natuurlijk besteed ik ook aandacht aan hoe het probleem is ontstaan en wat de gevolgen daarvan zijn. En nog belangrijker: wat is het perspectief? Stopt de bodemdaling nog wel of gaat het nog honderden jaren door?

In het onderzoek ‘Dalend Flevoland’ wordt aandacht geschonken aan de bodemdaling in de provincie. Van oorzaak tot verschillende oplossingen die worden bedacht. Kijk voor alle verhalen op www.dalendflevoland.nl

Geef een reactie