De veerkracht van ouderen

Stel, je bent een huisarts. Een van je patiënten, een vijfenzestigplusser, komt bij je langs met verschillende klachten: vermoeidheid, gebrek aan eetlust, slaapproblemen, concentratieproblemen en het gevoel van binnen leeg te zijn. Hoe groot is dan de kans dat je tegen de patiënt zou zeggen dat het aan zijn leeftijd ligt? Alhoewel deze klachten klinken als ouderdomsklachten, kunnen het ook tekenen van een depressie zijn.

Een depressie op latere leeftijd komt tamelijk vaak voor, vaker dan wordt aangenomen. Volgens de publieke beweging MindBLUE, een samenwerking tussen de Depressie Vereniging en stichting MIND, zijn er ruim 94.000 ouderen met een zware vorm van depressie en meer dan 470.000 ouderen met een mildere vorm. Gemiddeld vijfhonderd ouderen beëindigen hun leven, als gevolg van hun depressie. Dat is een derde van het totale aantal mensen dat door zelfdoding om het leven komt.

Bij ouderen is een depressie moeilijk te herkennen. De klachten lijken op ouderdomsklachten: ze zijn geneigd om hun sombere gevoelens te verbergen achter een vrolijk gezicht en een depressie gaat vaak gepaard met vergeetachtigheid. Waar er bij jongeren misschien een grapje over wordt gemaakt, krijgt een oudere al snel het etiket ‘dementie’ opgeplakt door zijn of haar omgeving. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het VUmc: hoe ouder je bent, hoe slechter je geneest van een depressie. Na twee jaar zijn twee op de drie jongeren van hun depressie af, maar bij veertigplussers is dit nog maar de helft.

Ben je benieuwd naar de hele productie? Ga dan naar https://www.danieljoe.nl/de-veerkracht-van-ouderen

Geef een reactie