Een op vijf Twentse jongeren is te dik: ‘Jongeren moeten kans krijgen om gezond te eten’

 

Een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs in Twente kampt met overgewicht, zo blijkt uit onderzoek van de GGD Twente. En 4 procent van de leerlingen heeft obesitas. 

Een van de oorzaken van het overgewicht is de ongezonde ‘voedselomgeving’ waar veel scholen en kinderen zich in begeven. Even snel naar de supermarkt of naar de snackbar op de hoek tijdens een tussenuur; het is voor veel leerlingen dagelijkse kost.

https://youtu.be/suzLF5zxhRM

 

Het gevolg is echter, zo blijkt uit het GGD-onderzoek onder tweedejaars studenten in het voortgezet onderwijs, dat 21 procent van de middelbare scholieren kampt met overgewicht.  Die cijfers liggen duidelijk hoger dan in omliggende gezondheidsregio’s. In Drenthe heeft 17,6 procent van de middelbare scholieren overgewicht en in de regio IJsselland 16 procent.

Karlijn Tijhuis van de GGD Twente wijst armoede, die sinds de dagen van de textielindustrie een stempel op de regio drukte, aan als een belangrijke oorzaak van overgewicht. „Mensen met een lagere sociaal-economische status hebben over het algemeen een minder goede gezondheid. Ze eten minder groente en fruit, bewegen minder en wonen vaker in een buurt met weinig groenvoorzieningen. Ook ervaren ze vaak meer stress.” Stress geldt als een belangrijke factor bij overgewicht. Daarnaast wordt overgewicht voor een belangrijk deel bepaald door de genen.

Volgens Bunnik kunnen scholen, maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen, meer doen om een gezonde voedselomgeving te creëren. „Jongeren moeten de kans krijgen om te kiezen voor gezond eten.”

Meer lezen? Op Tubantia.nl lees je hoe leerlingen en scholen in Twente de strijd aangaan met overgewicht.

Geef een reactie