Hoe een paardenschuur in Nijeveen moest uitgroeien tot spil in de internationale cocaïnehandel

Op 7 augustus 2020 wordt de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aangetroffen ontmanteld door zwaarbewapende agenten. Uiteindelijk worden er zestien mannen, onder wie veertien Colombianen opgepakt. Het kleine, Drentse dorpje reageert geschokt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Dagblad van het Noorden deed vanaf moment één verslag van de inval en de daaropvolgende rechtszaken én sprak met de verdachte eigenaar van de ‘cokemanege’. Een reconstructie door Sander Dekker.

In de omgebouwde manege werden tienduizenden liters chemicaliën en zo’n 100 kilo cocaïnebase aangetroffen, waar de drugs uiteindelijk uit moesten worden vervaardigd. ‘Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilogram cocaïne per dag’, schrijft hoofdinspecteur André van Rijn. ‘Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).

Eigenaar: ‘Ik ben er volledig ingestonken’

Eén van de aangehouden verdachten is de 64-jarige eigenaar van de manege, Jan B. In een interview met Dagblad van het Noorden verklaart hij er ‘volledig in te zijn gestonken’. Of liet hij zich bewust in met gevaarlijke krachten uit de onderwereld? Justitie onderschepte telefoongesprekken van B. waarin hij zegt ‘een miljoen’ te willen gaan pakken met ‘die rommel’.

En hoe kwamen er veertien Colombianen in een paardenschuur in Nijeveen terecht? Ze verklaren zelf onderknuppels te zijn, die zonder te weten dat het om drugs ging naar Nederland te zijn gelokt.

Wil je weten hoe het zit? Lees mijn afstudeerproductie bij Dagblad van het Noorden hier. 

Geef een antwoord