De huidige situatie van bi+ personen in Nederland roept om aandacht

Bisexual

Ben je hetero? Of homo? Of zit er tussen die twee opties ook nog een wereld aan seksuele oriëntaties die bij je kunnen horen? Het antwoord: ja. Maar vaak wordt dat vergeten en vanuit de samenleving gaat men meestal uit van alleen hetero- of homoseksueel zijn, dat heet ook wel de monoseksuele norm. De groep in het midden, de bi+ groep, is enorm onzichtbaar met alle gevolgen van dien.

De monoseksuele norm zorgt ervoor dat een bi+ persoon nare ervaringen kan meemaken. Dat kunnen vooroordelen zijn die tegen ze gebruikt worden of dat ze zich niet veilig voelen om over hun seksualiteit te praten. Uit het eerste grote onderzoek naar bi+ personen in Nederland blijkt dan ook dat meer dan 82% voelt dat hun oriëntatie niet serieus genomen wordt. De andere gevolgen die de monoseksuele norm met zich mee brengt? Biseksuele personen krijgen vaker te maken met huiselijk en seksueel geweld, hebben een grotere kans op mentale gezondheidsproblemen en worden vaak onzichtbaar gemaakt. Het is tijd dat deze groep meer erkenning krijgt.

In dit artikel lees je over hoe deze monoseksuele norm de maatschappij in z’n greep heeft en wat de gevolgen hiervan zijn.

In dit artikel lees je over hoe ernstig het is dat mensen geen herkenning kunnen vinden en hoe zichtbaarheid dit probleem op kan lossen

In dit artikel lees je verschillende verhalen van bi+ personen over hun ervaringen en gevoelens

Vergeet ook niet de Instagram @recognizeyourbi_s te volgen, waar elke week een nieuwe rubriek online op komt te staan!

Geef een reactie